Statsminister Stefan Löfven nekter å samarbeide med Sverigedemokraterna, som han kaller nyfascistiske. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Löfven kaller SD et nyfascistisk parti

Statsminister Stefan Löfven kaller Sverigedemokraterna et nyfascistisk parti og sier at han aldri vil bidra til at partiet får politisk innflytelse i Sverige.

– Jeg kommer aldri til å opptre på en slik måte at et nyfascistisk ensaksparti, som verken respekterer menneskers ulikhet eller Sveriges demokratiske institusjoner, får makt over landets utvikling, skriver Löfven i et debattinnlegg i Dagens Nyheter.

I innlegget tar Löfven til orde for samarbeid over blokkgrensene for hindre at Sverigedemokraterna får innflytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ny politisk kurs

I innlegget forklarer den svenske statsministeren hvorfor han valgte å skrive ut nyvalg etter at regjeringens budsjett ble nedstemt i Riksdagen.

Han viser til at velgerne for to og en halv måned siden stemte for et regjeringsskifte og en ny politisk kurs, og at daværende statsminister Fredrik Reinfeldt og de borgerlige partiene tok følgene av dette og kastet inn håndkleet.

At de borgerlige partiene deretter sa nei til å forhandle om et budsjettsamarbeid med de rødgrønne, og på den måten lot Sverigedemokratene få diktere, stiller Löfven seg undrende til.

– Det innebærer at de heller lar Sverigedemokraterna få diktere vilkårene for svensk politikk enn å forhandle med regjeringen, skriver han.

Rakrygget beslutning

– Man kan ikke stilltiende akseptere det som skjer på høyresiden. De fire borgerlige partiene holder verken løftet om å la den største blokken styre, eller løftet til velgerne om at de ikke ville gi Sverigedemokraterna avgjørende innflytelse, mener han.

– Sverige har derfor havnet i en helt ny situasjon, som krever helt nye løsninger. Derfor hadde jeg ikke annet valg enn å la velgerne få avgjøre hvordan landets skal styres i dette nye politiske landskapet, gjennom et ekstravalg 22. mars, skriver han.

– Det var ingen enkel beslutning å ta. Men det var det eneste rakryggede å gjøre i en situasjon der de borgerlige partiene opptrer så ansvarsløst at det savner sidestykke i Sveriges moderne politiske historie, skriver Löfven.

– Kunnskapsløst

Finansminister Magdalena Andersson karakteriserer også Sverigedemokraterna som et nyfascistisk parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Her har vi et lite, nyfascistisk parti som mener at de skal ha avgjørende innflytelse og sette dagsorden for svensk politikk, sa hun i et intervju med nyhetsbyrået TT fredag.

Reaksjonen fra Sverigedemokraterna lot ikke vente på seg.

– Kunnskapsløst, uforskammet og uverdig, lød svaret fra partiets fungerende leder Mattias Karlsson.

Les også
Sentrumspolitikere vil ha Sverigedemokraterna inn i varmenFakta om innvandringen til Sverige
Les også
Jimmie Åkesson kan lede SD i ny valgkamp
Les også
Moderaterna vil utrede svensk NATO-medlemskap
Les også
Surt hos söta bror
Les også
Löfvens budsjett nedstemt i Riksdagen