Partileder Ebba Busch Thor under Kristdemokraternas landsmøte i Västerås i Sverige fredag. 151 mot 103 delegater stemte for å gå ut av avtalen mellom alle partiene på Riksdagene som skal hindre Sverigedemokraterna å stoppe budsjettforslag. Foto: Per Groth / NTB scanpix

Kristdemokraterna trekker seg fra svensk budsjettavtale

Kristdemokraterna har stemt for å trekke seg fra den såkalte desemberavtalen om budsjettsamarbeid i Sverige. Men samarbeidet kan likevel overleve.

Avtalens motstandere vant avstemningen på Kristdemokraternas landsmøte fredag med 151 mot 103 stemmer.

LES: Aleksijevitsj får litteraturprisen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er nå opp til partiledelsen å bestemme når og hvordan Kristdemokraterna skal trekke seg ut av samarbeidsavtalen. Lars Adaktusson, en av lederne i partiet, sier han håper Kristdemokraterna etter dette vil bli et tydeligere opposisjonsparti.

Målet er å utfordre det bildet Sverigedemokraterna prøver å skape av seg selv som det eneste virkelige opposisjonspartiet, forklarer han.

Ekspertene tviler på sin side på at Kristdemokraternas nei til avtalen vil få umiddelbare konsekvenser. Budsjettsamarbeidet vil først ryke hvis også de andre borgerlige partiene bryter det.

Desemberavtalen går ut på at de borgerlige partiene skal slippe fram den rødgrønne regjeringens budsjettforslag i Riksdagen, og at de rødgrønne skal slippe fram de borgerliges budsjetter hvis de borgerlige blir størst i neste valg. Avtalen gjelder etter planen fram til 2022.

LES OGSÅ: Sverigedemokraterna bryter med ungdomspartiet

Formålet med avtalen er å forhindre at Sverigedemokraterna kommer på vippen, slik situasjonen var før avtalen ble inngått i desember i fjor.

Les også
Henning Mankell er død
Les også
Nesten 5.000 asylsøkere i september
Les også
Svensk politi etterlyser seks mistenkte ekstremister
Les også
Samvittighetsfrihet i øst
Les også
Aleksijevitsj får litteraturprisen