Mulla Krekar er ventet til Oslo tingrett fredag. Her fra et rettsmøte i Borgarting lagmannsrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Krekar: – Jeg er uskyldig

Mulla Krekar tror intervjuet han gjorde med NRK er feiltolket. Det sa han da han møtte til et fengslingsmøte i Oslo tingrett.

– Jeg er uskyldig i dette, sa Krekar på spørsmål fra dommeren etter at politiinspektør Vegard Rødås hadde lest opp punktene i siktelsen.

Han er siktet for å ha oppfordret til straffbare handlinger og for å ha kommet med trusler i intervjuet med NRK, som ble sendt onsdag denne uken. Krekar sa i retten at han tror intervjuet er feiltolket eller vist fram på feil måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Svaret på noen av spørsmålene, er svar på andre spørsmål. De har endret det. Når man hører på de arabiske svarene, er det nyanser og forskjeller, hevdet Krekar.

 

Svarte om Goran

Dommeren spurte også hvilke handlinger han mener Halmat Goran har utført, som Krekar nå er siktet for å ha truet i intervjuet.

– Det at han spyttet på og brente Koranen. Det er ikke kommet noe nytt i løpet av de tre årene. Det nye svaret er til handlingen han utførte tidligere.

– Hvis han brenner koranen på ny, kommer det ikke noe nytt. Det er den samme dommen.

Må svare på spørsmål

Hvorfor Krekar stilte opp i intervjuet, var også noe dommeren ville ha svar på.

– Man må svare på spørsmål man blir stilt, selv om spørsmålet er nytt. Men svaret er det som er gitt tidligere. Det er ikke noe nytt i svaret, og jeg kan godt gjenta det 20 ganger. Men det er ikke noe jeg selv ønsker å gjenta, sa han.

– Dette intervjuet var på over to timer. De lovet meg å publisere 15 minutter, og etterpå hele intervjuet på internett. Hadde de offentliggjort hele, hadde vi ikke trengt å diskutere her og nå, sa den siktede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Krekar ble pågrepet av politiet torsdag, dagen etter intervjuet med rikskringkasteren. Han ble da siktet etter straffelovens paragraf 140. Fredag ble det kjent at han også var siktet for trusler i forbindelse med de samme uttalelsene.

Her er NRK-intervjuet med Krekar, der han kom med uttalelser som gjorde at han torsdag kveld ble pågrepet og siktet: