Advokat Brynjar Meling (f.v.) og mulla Krekar fotografert i Borgarting lagmannsrett sammen med advokat Arvid Sjødin. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Krekar sier han er villig til å bli stilt for retten i Irak

Den kurdiske avisen Rudaw melder at mullah Krekar overfor en Krekar-vennlig nettside har sagt at han er villig til å reise til Irak for å bli stilt for retten der. Men han stiller en rekke betingelser.

Nylig kom statssekretær Jøran Kallmyr hjem fra en reise til Irak og kunne fortelle at irakiske myndigheter ønsker Krekar fengslet.

Som betingelse for å stille for retten har Krekar sagt at han vil dømmes av en tidligere dommer i irakisk høyesterett. Kurderen Rizgar Mohammed Amin trakk seg i 2006 fra spesialdomstolen opprettet for å dømme landets mangeårige diktator Saddam Hussain.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dommeren sier han vil lede rettssaken

Artikkelen på nettsiden til den kurdiske avisen Rudaw.

– Jeg er klar til å møte for domstolen i Kurdistan forutsatt at jeg blir dømt av en komite dommere ledet av Rizgar Mohammed Amin, sier Krekar ifølge den kurdiske avisen Rudaw.

Dommeren sier til Rudaw at han er villig til å lede en slik rettssak om det kurdiske rettsvesenet ønsker det.

Krekar stiller også som betingelse at han skal dømmes av tre andre dommere med tilknytning til tre ulike kurdiske partier. Et av partiene, Den islamske unionen, sprang ut av islamistbevegelsen Ansar al-Islam, som Krekar ledet frem til 2002.

Norske advokater

Krekar krever også å bli representert av en navngitt advokat med bakgrunn fra den kurdiske islamistbevegelsen, samt sine norske advokater Brynjar Meling og Arvid Sjødin.

Norske myndigheter har i årevis forhandlet med den irakiske sentralregjeringen i Irak. Det har vært ubredt skepsis i Justisdepartementet til en løsning som innebærer at Krekar sendes til de kurdiske regionalmyndighetene i Nord-Irak, selv om disse myndighetene tidligere har gitt en garanti om at Krekar ikke skal dømmes til døden.

Arrestordre

Tidligere i februar kom det også frem i kurdiske medier at regionalmyndighetene har utstedt en arrestordre mot Mullah Krekar og har beordret at han skal pågripes straks han måtte sette sine ben på kurdisk jord.

Ifølge Sami Jalal fra det irakiske innenriksdepartementet er bakgrunnen for arrestordren forbrytelser Krekar skal ha begått i Sulaymaniyya og Halabja i tiden han ledet islamistorganisasjonen Ansar al-Islam.

Arrestordren skal være formidlet til kurdisk grensepoliti.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Politiet utvider siktelsen mot Krekar
Les også
Kritikk mot NRKs Krekar-intervju
Les også
Kurder ber om mer beskyttelse etter Krekar-trussel
Les også
Mulla Krekar er pågrepet og siktet
Les også
Justisminister Anundsen: – Bra at Krekar ytrer seg
Les også
Muslimsk forstander: – Krekars uttalelser er hårreisende
Les også
Krekar: – Nordmenn som tegner Muhammed, må dø