Krekar fengslet i tre nye uker

Oslo tingrett har varetektsfengslet mulla Krekar i tre nye uker og ikke åtte uker slik PST ba om i sin begjæring.

I kjennelsen skriver dommer Bjørn Askim at det ikke er kommet fram opplysninger siden forrige fengslingsmøte som svekker mistankene mot Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter. Han sier seg også enig i at det foreligger klar fare for at Krekar vil kunne forsøke å unndra seg straff dersom han ikke holdes fengslet.

Til tross for dette avgjorde dommeren at kravet fraPolitiets sikkerhetstjeneste (PST) om åtte ukers forlenget varetekt må reduseres til tre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Risikerer lang straff

– Etter utleveringslovens paragraf 15 annet ledd kan siktede begjære ny prøving av fengslingsspørsmålet etter tre uker. På denne bakgrunn er retten kommet til at fengslingsfristen også bør begrenses til tre uker, står det i kjennelsen.

LES:PST begjærer Krekar utlevert

Italienske myndigheter har siktet Krekar for terrorplanlegging og for å være en del av det angivelige terrornettverket Rawti Shax. De har begjært Krekar og to andre menn som er bosatt i Norge, utlevert.

– Retten viser til at det er framsatt en europeisk arrestordre, som vil kunne medføre utlevering av siktede til Italia for straffeforfølgning av alvorlige straffbare forhold som, dersom siktede blir funnet skyldig, kan medføre mangeårig fengselsstraff, står det i kjennelsen.

– Ut av landet

– De som blir ansett som trussel mot rikets sikkerhet, og er utvist, er et veldig stort mål å få ut av landet, sier justisminister Anders Anundsen tilNettavisen etter at kjennelsen ble kjent fredag.

Spørsmålet om utlevering blir også håndtert av PST og blir behandlet i en egen prosess i Oslo tingrett. Det er ikke kjent når en konklusjon i denne saken vil foreligge.

– Vi registrerer at denne prosessen går videre, ut over det er det ikke naturlig å kommentere saken, sier Anundsen videre.