Regjeringen må gjøre om beslutningen om å åpne for lokale tiggeforbud, krever KrF. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

KrF vil ha omkamp om tiggeforbud

Konklusjonene i en fersk Fafo-rapport om tigging må føre til at regjeringen opphever muligheten for å innføre lokale tiggeforbud, krever KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

I dag kan norske kommuner forby tigging lokalt, men Høyre/Frp-regjeringen fikk ikke flertall for et nasjonalt forbud da Senterpartiet snudde i saken.

– Fafo har kommet med en grundig rapport hvor det kommer fram at det ikke er en klar sammenheng mellom tigging og organisert kriminalitet, sier Ropstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han viser til at både regjeringen og Sp har brukt nettopp dette argumentet for å begrunne behovet for et forbud.

– Når vi nå har fått kunnskap om at dette ikke er tilfelle, forventer jeg at regjeringen opphever muligheten for å innføre lokale tiggeforbud, sier KrFs justispolitiske talsperson.

I Fafo-rapporten er 1.269 fattige fra Romania som oppholder seg i nordiske hovedsteder, dybdeintervjuet. Konklusjonene er at det ikke foreligger tegn til at tigging er organisert av bakmenn eller at det er en sterk kobling mellom kriminalitet og tigging. Årsaken til tigging er derimot reell fattigdom og håp om å få penger til livets opphold, ifølge rapporten.

Dette viser at fattigdom ikke kan forbys, og at et forbud ikke vil løse tiggernes problemer, ifølge Ropstad.