KrF snur og vil torsdag stemme nei til regjeringens forslag om at Utlendingsnemnda ( UNE) skal kunne instrueres, bekrefter KrF-leder Knut Arild Hareide. Arkivfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

KrF snur om instruering av Utlendingsnemnda

KrF snur i spørsmålet om regjeringen skal kunne instruere Utlendingsnemnda (UNE). Regjeringen må dermed gå utenom sine støttepartier for å få flertall til det kontroversielle forslaget.

Partiet vil stemme nei til UNE-instruering under andregangs votering i Stortinget torsdag.

Det bekreftet KrF-leder Knut Arild Hareide, da han kom ut fra partiets gruppemøte torsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF stemte for under førstegangsvoteringen mandag, men åpnet da for at de kunne snu.

– Vi vil i dag stemme mot dette punktet. Vi har bedt om svar fra departementet om dette punktet har betydning for situasjonen ved Storskog, men ikke fått det bekreftet, og vi ønsker en komitébehandling av akkurat dette prinsipielt viktige spørsmålet, sier Hareide.

Dropper partnerne

KrF blir dermed det fjerde partiet som sier nei til UNE-instruering. Venstre, SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) stemte mot forslaget allerede under førstevotering mandag. Regjeringen vil likevel få flertall for forslaget sammen med Sp og Ap.

– Dette viser at spørsmålet burde blitt komitébehandlet. Men vi må respektere at det dessverre er et flertall, svarer Hareide på NTBs spørsmål om hva han tenker om at regjeringen nå hopper bukk over sine to samarbeidspartier KrF og Venstre, for å få forslaget gjennom.

Hastevedtak

Regjeringen har bedt Stortinget hastebehandle flere lovendringsforslag i utlendingsloven denne uken, for å stanse den store tilstrømmingen av asylsøkere uten reelt beskyttelsesbehov som kommer over Storskog i Finnmark.

Mulighet til å snu asylsøkere som allerede har opphold i Russland, på grensa, økt adgang til å pågripe og internere asylsøkere og instruksjonsrett over UNE er hovedpunktene i lovendringsforslagene.

Regjeringen ønsker å iverksette tiltakene allerede fredag. Alle lovsaker krever to voteringer, og for å rekke lovens krav om at det må gå minst 72 timer mellom hver votering, stemte Stortinget over forslagene første gang mandag. Andregangs votering skjer klokken 15.30 torsdag.

Advarer

I et brev til partiene på Stortinget torsdag, ber 18 organisasjoner om at partiene snur og sier nei til instruering av UNE. Organisasjonene advarer om det de mener er uforsvarlig behandling av lovforslaget om endringer i utlendingsloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Politisk styring av Utlendingsnemnda er en kontroversiell og dyptgripende systemendring som ikke har blitt behandlet etter ordinære prosedyrer, heter det i brevet, som er undertegnet av blant annet Advokatforeningen, Amnesty, Helsingforskomiteen, Norges Kristne Råd, Flyktninghjelpen, NOAS og Norsk Folkehjelp.

Ap og Sp bekrefter overfor NTB torsdag formiddag at de ikke kommer til å snu i saken og vil fortsatte støtte regjeringens forslag.

– Jeg skjønner veldig godt betenkelighetene ved at man vedtar lovendringer på veldig kort tid, men vi mener vi står i en ekstraordinær situasjon, og da er det viktig at hele forvaltningen kan snu seg raskt rundt. Muligheten til å kunne instruere UNE mener vi kan bidra til det, sier Aps kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen til NTB.

Under voteringen mandag gikk imidlertid en samlet opposisjon inn for å tidsbegrense en strengere og hastebehandlet utlendingslov for en periode på to år. (©NTB)

(©NTB)

Les også
– Vi må planlegge 100.000 mottaksplasser i 2016
Les også
Brann ved planlagt asylmottak var trolig påsatt
Les også
Solberg: – Alle med opphold i Russland skal sendes tilbake
Les også
– EU-land innfører strengere migrantkontroll