Stortingsrepresentant fra Rogaland Frp, Roy Steffensen, mener partiet må vurdere samarbeidet med KrF på nytt. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix.

KrF-nestleder må le av Frp-utspill

Tanken på at KrF bør «slippes fri» fra samarbeidsavtalen får partiets nestleder Olaug Bollestad til å smile.

– Jeg må trekke litt på smilebåndet av dette, for så vidt. Vi er jo et sentrumsparti, og i denne perioden forholder vi oss til samarbeidsavtalen mellom oss, Venstre og regjeringen, sier Bollestad til NTB.

Må vurderes

Det var i et intervju med Dagsavisen lørdag at Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Roy Steffensen lanserte tanken om å slippe KrF fri fra samarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når vi har flertall alene med Venstre, mener jeg vi må vurdere om samarbeidet med KrF virker. Hvis Knut Arild Hareide vil samarbeide med Jonas Gahr Støre, er vi da tjent med to nye år med innrømmelser til KrF når vi faktisk klarer oss uten dem, spør Steffensen.

Fortsatt følge

Bollestad sier at hun neppe tror at regjeringen får det noe enklere dersom den kun skal forsøke å få flertall med Venstre.

– Regjeringen må huske at den er en mindretallsregjering. Jeg er ganske sikker på at den ikke ville fått noen blankofullmakt fra Venstre dersom det var situasjonen at det kun var et samarbeid mellom de tre, sier KrFs andre nestleder til NTB.

LES: Ber kristne skrive brev til utenriksministeren

Det kan Venstre-leder Trine Skei Grande skrive under på. Å stå i et samarbeid med regjeringen uten KrF er ikke aktuelt.

– Vårt mål er å dreie politikken mot sentrum. Det gjør vi best i samarbeid med KrF, sier hun til NTB.

– Dere og KrF har fortsatt «fast følge»?

– Ja.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blir utfordret

Bollestad legger til at det ikke bare er enkelt, men understreker at partiet står fast ved samarbeidsavtalen.

– Vi blir utfordret på verdispørsmål, og det vil vi ta med oss inn i prosessen i 2017. Men vi står altså ved samarbeidsavtalen. Den ble inngått etter en lang prosess der det viktigste for oss var hva vi fikk gjennom av politikk. Gjennomslag blir også lagt til grunn i 2017, sier Bollestad.

Byttet side

Steffensen er stortingsrepresentant fra Rogaland. Han peker på at KrF i de største og mest konservative KrF-fylkene, Rogaland og Hordaland, har valgt å bytte side i politikken: I kommunene Kvitsøy, Karmøy, Bergen og Haugesund og på fylkestingene i Rogaland og Hordaland, har KrF inngått samarbeid med Arbeiderpartiet.

– Jeg legger merke til at dette er hjemfylkene til KrF-lederen og nestlederen. Hvis de virkelig vil bytte side, bør de være ærlige og si det, ellers bør vi vurdere å «slippe dem fri» om vi er mest tjent med det, sier Steffensen til Dagsavisen.

– Vi er et demokratisk parti og det betyr at fylkeslag og lokallag bestemmer selv hvem de vil samarbeide med. Men ved alle disse eksemplene er det – nok en gang – politisk gjennomslag som har vært avgjørende, sier Bollestad.

Les også
Arbeiderpartiet sikrer bønn for kommune
Les også
25-åring med milliardbudsjettUngt byråd
Les også
Advarer mot kristen fundamentalisme
Les også
På flukt fra Afrikas Nord-Korea
Les også
Frp-nestleder vil stenge grensen mot Sverige