Kong Harald: Norske verdier er under press

Kong Harald ber nordmenn hegne om verdier som raushet, tillit og fellesskap i møtet med flyktninger og terror. I sin nyttårstale trekker han linjene tilbake til den gang Norge var i krig.

– Norge regnes av mange som verdens beste land å bo i. Men slik har det ikke alltid vært. Det kan være lett å glemme at det bare er 70 år siden deler av landet vårt lå i ruiner, sier kong Harald.

LES:Hareide til kamp for «norske verdier»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han minnes også at det i 2016 er 25 år siden hans far, kong Olav, døde, og han overtok kongegjerningen.

– Det gir anledning til refleksjon og ettertanke, sier kongen, som i år vier deler av nyttårstalen til terrorangrepene i Paris og andre steder.

– Terroren kjenner ingen grenser, og målet er å skape frykt i befolkningen, fastslår kongen. Dette setter norske verdier som raushet og tillit under press, advarer han.

 

Verdier som våpen

– Der terrorister angriper våre liv med bomber, er vårt beste forsvar at vi bruker verdier som våpen, sier han.

Det menneskelige dramaet kommer tydelig fram i ansiktene til alle dem som kommer til Norge i håp om å finne trygghet, sier kongen, som retter en særskilt takk til alle som frivillig har hjulpet flyktninger med klær og mat og åpnet sine hjem for dem, og til nordmenn som er i andre land for å hjelpe mennesker i nød, og som bidrar i arbeidet for fred og stabilitet.

– Våre ressurser gir oss betydelige muligheter – og stort ansvar, sier kong Harald, som siterer Pippi Langstrømpe: «Den som er veldig sterk, må være veldig snill».

Uro

Også her hjemme er mange bekymret for hvordan framtiden skal bli, sier kongen og peker blant annet på den økende arbeidsløsheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er lov å være urolig og gi uttrykk for det, sier han. Men selv om man kan ha ulike oppfatninger av hvordan utfordringer skal løses, er det viktig at vi kan snakke om dem, fordi vi alle berøres av dem, framholder kongen.

– Om vi ser oss tilbake, husker vi også at vi har vært gjennom vanskelige tider før, påpeker han.

– Dersom vi fortsatt kan være tro mot og fortsatt kan utvikle våre verdier, som tillit, fellesskap og raushet, kan vi fremdeles skape et godt samfunn for de mange, sier han.

Klima

Kong Harald tar også opp en annen av vår tids store utfordringer, trusselen om klimaendringer, i sin nyttårstale.

– Fra Alaska til Antarktis har jeg selv sett noen av konsekvensene, sier kongen, som likevel mener det er et lyspunkt at klimatoppmøtet i Paris endte langt bedre enn mange hadde fryktet på forhånd.

– Nå begynner det møysommelige arbeidet for en friskere klode, sier kongen, som slo an tonen for årets nyttårstale med noen strofer fra et dikt av Kolbein Falkeid.

– Folk jeg var glad i, har gått foran og kvistet løype. De var skogskarer og fjellvante. Jeg finner nok fram, sa han. (©NTB)