Jimmy Morales, uavhengig presidentkandidat, er et kjent TV-fjes i Guatemala. Foto: Josue Decavele / Reuters / NTB scanpix

Komiker kan bli president i Guatemala

Guatemalanerne er møkk lei korrupsjon og maktmisbruk. Nå ligger komikeren og sentrumspolitikeren Jimmy Morales an til å få flest stemmer i presidentvalget.

På de siste meningsmålingene før valget søndag har Morales et knapt forsprang på sin argeste konkurrent, den konservative forretningsmannen Manuel Baldizón, med 25 mot 23 prosent.

Truffet nerve

Baldizon har helt til det siste ledet klart over Morales, men dette ser ut til å ha snudd. Med slagordet «ikke korrupt, ikke en tyv» kan Morales ha truffet en nerve blant guatemalanske velgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trass i at han ikke har presentert et tydelig politisk program, har Morales lovet å bekjempe fattigdom gjennom å forbedre utdanningssystemet, desentralisere budsjettet og statsmakten, samt å få slutt på den endemiske korrupsjonen i statsapparatet.

LES: Østerrike krever EU-toppmøte om flyktninger

Lav oppslutning

Men ingen av dem ser ut til å få over 50 prosent av stemmene, noe som vil bety at det bærer mot en ny valgomgang i oktober.

Også oppslutningen om valget er dårlig. Helt siden april har aktivister demonstrert for en fullstendig overhaling av det politiske systemet, og mange velgere føler at et valg nå er meningsløst og har krevd at det må utsettes.

– For første gang i Guatemalas historie ser det ut til at valgdeltakelsen blir lav, sier Reyna de Leon fra FN.

– Folk glemmer ikke så lett hva tidligere regjeringer har gjort, sier hun.

President fengslet

Presidentvalget finner sted bare få dager etter at Guatemalas tidligere president, Otto Pérez Molina, måtte gå av.

Fredag ble den tidligere generalen varetektsfengslet, mistenkt for å være lederen for et massivt og velorganisert korrupsjonsopplegg i Guatemalas tollvesen, kalt «La Linia» – Linjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skandalen ble avdekket av en FN-kommisjon som var opprettet for å etterforske anklager om korrupsjon på høyt nivå i det mellomamerikanske landet.

Les også
Trener opp frimodige samfunnsledere
Les også
Valgekspert med kritikk av kirkevalget
Les også
EU fordømmer fengsling av gravejournalist
Les også
Ingen muslimer på valglistene til Suu Kyis parti
Les også
Trump lover å ikke stille som uavhengig kandidat