Klart Krf-nei til ny lov om kjønnsskifte

Kristelig Folkeparti mener barnas beste ikke er godt nok ivaretatt i regjeringens forslag til ny lov om endring av juridisk kjønn.

Helse- og omsorgskomiteen avga tirsdag sin innstilling om lovforslaget om endring av juridisk kjønn.

– Vi kunne ikke stemme for forslaget slik det ligger nå, sier komitémedlemOlaug Bollestad (KrF) til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringens forslag gjør det mulig å skifte kjønn uten diagnose, uten betenkningstid og, for barn mellom 6 og 16 år, uten begge foreldres tillatelse. Loven vil også gjøre det mulig å skifte kjønn juridisk uten å gjennomgå behandling. KrF er svært uenig på flere punkter.

Pappa som mamma

KrF er spesielt opptatt av barns beste, både de som berøres av lovgivningen direkte og som tredjepart. De ønsker en helhetlig utredning som redegjør for mulige konsekvenser av forslaget om Lov om endring av juridisk kjønn i Norge.

– Hvilke konsekvenser kan det få for barnet at det bæres fram av en juridisk mann som er biologisk kvinne? Hvordan sikre barns beste når det ikke lenger forutsettes et hjelpeapparat rundt familien for å avklare grunnlaget for barnets behov eller ønske om å endre juridisk kjønn? Ordningen kan enkelt misbrukes, sier Bollestad.

Sp kritisk

Også Senterpartiet ønsker en konsekvensutredning av forslaget, men de er i utgangspunktet positive til en lovendring:

– Vi støtter å gå vekk fra kravet om sterilisering ved skifte av juridisk kjønn, men vi vil endre aldersgrensene regjeringspartiene går inn for, Vi mener også begge foreldre, ikke bare én, må samtykke hvis et barn ønsker å endre juridisk kjønn, sier helsepolitisk talspersonKjersti Toppe (Sp).

Partiet er også kritiske til at det ikke ligger noen begrensninger i den nye loven av hvor mange ganger man kan skifte kjønn.

Blir debatt

Det store flertallet i komiteen, Høyre, Frp, Venstre og Ap, støtter departementets forslag i det store og det hele. Venstre foreslår imidlertid en ytterligere liberalisering av loven ved at det åpnes for at barn mellom 6 og 16 år kan skifte juridisk kjønn, selv uten noen av foreldrenes samtykke.

Saksordfører i komiteen,Kristin Ørmen Johnsen (H), er godt fornøyd med at lovforslaget har fått såpass bred støtte så langt:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er strålende fornøyd med at regjeringen har kommet med forslaget, som er svært etterlengtet av dem det gjelder.

Saken skal debatteres påStortinget for første gang mandag klokka 12.

– Der kommer alle synspunkter på bordet, det blir nok en diskusjon som vil trekke mange tilhørere, spår Johnsen.