Regissør Deeyah Khan får Plan Norges jentepris 2015. Her er hun under en visning av filmen «JIHAD: A story of the others» i august. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Jentepris til Deeyah Khan

Filmregissør og aktivist Deeyah Khan ble mandag tildelt Plan Norges jentepris 2015. Khan får prisen for «fremragende innsats for jenters rettigheter».

– Jeg har ikke nok ord til å fortelle hvor mye prisen betyr for meg. Dette har virkelig rørt mitt hjerte, sier Khan, som ble tildelt prisen på Det Norske Teatret i Oslo mandag.

Jenteprisens formål er å løfte fram enkeltpersoner og organisasjoner som jobber for å stoppe krenkelser mot jenter og sikre deres rett til beskyttelse og frihet til å gjøre egne valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Som filmskaper har Deeyah Khan på kort tid markert seg som en av verdens ledende dokumentarister – og en forkjemper for jenters rettigheter. I sitt yrkesliv har hun jobbet for å bekjempe de holdninger som førte til at hun selv forlot familie og hjemland for å overleve; sosialt og personlig, skriver Plan Norge i en pressemelding.

De siste årene har Khan stått bak internasjonale konferanser og arrangementer med temaer som menneskerettigheter, ytringsfrihet, vold mot kvinner, tvangsekteskap, æresdrap, religiøs fundamentalisme og terrorisme. I februar i år arrangerte hun konferansen World Women i Oslo.

Les også
Dina-stiftelsen nominert til Jenteprisen