Jensen-saken i retten: Innbitt kamp om troverdighet

Når Eirik Jensen og Gjermund Cappelen møtes i retten for første gang i dag, er det med stikk motsatte påstander. Maratonsaken blir først og fremst en innbitt kamp om å bli trodd.

Eirik Jensen gikk taust forbi et stort presseoppbud uten å svare på noen spørsmål da han ankom Oslo tingrett. Den profilerte rettssaken kan bli en innbitt kamp om å bli trodd.

Mandag klokka 9 startet rettssaken mot den korrupsjonstiltalte polititoppen Eirik Jensen og narkotikatiltalte Gjermund Cappelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Verken Jensen eller hans forsvarere ville snakke med pressen da de ankom tinghuset i Oslo. Jensen kom gående ned Pilestredet sammen med advokatene John Christian Elden og Arild Holden et kvarters tid før rettssaken starter. Han ga ingen kommentarer etter spørsmål fra NTB, men fremsto som anspent og innbitt på vei opp tinghustrappa.

Heller ikke Gjermund Cappelen ville si noe da han kom, men hans advokat, Benedict de Vibe, forteller at Cappelen gleder seg til å komme i gang med saken.

– Det blir hans mulighet til å fremlegge saken, sier han.

Nett-TV:

 

– Ikke hyggelig møte

På spørsmål om hvordan det blir for Cappelen å møte Jensen i salen, svarer advokaten slik:

– Det blir nok ikke noe hyggelig møte, men de skal ikke sitte og holde hverandre i hendene heller. Det blir en spennende dag for begge, sier de Vibe.

Flere har på forhånd uttalt at rettssaken blir en kamp om troverdigheten til de to tiltalte. Cappelens advokat ser det annerledes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei, dette med troverdighet er ikke det viktigste. Det viktigste er de bevisene som føres og om de er egnet til domfellelse, sier han.

Cappelen (50) er aktoratets nøkkelbevis, faktoren som kan bli avgjørende for å få Eirik Jensen (59) dømt for grov korrupsjon og grov narkotikakriminalitet. Han hevder den tidligere polititoppen over en tiårsperiode hjalp ham med å smugle 13,9 tonn hasj inn til Norge – i bytte mot penger, gjenstander og verdier for til sammen cirka 2,1 millioner kroner.

Motstridende forklaringer

Et stort presseoppbud var på plass da retten ble satt klokka 9 i sal 250, den såkalte Breivik-salen, i Oslo tinghus.

Jensen kommer til å svare nei når tingrettsdommer Kim Heger mandag stiller spørsmål om han erkjenner straffskyld for de alvorligste tiltalepunktene. Han og forsvarerne mener saken bunner i at noen ønsker å ramme politispaneren som i mange år kjente Oslos kriminelle miljøer fra innsiden.

De tiltalte har gitt helt motstridende forklaringer til politiet: Mens Cappelen påstår at Jensen fikk betaling for å beskytte ham og hans narkotikatrafikk mot lovens lange arm, hevder Jensen at Cappelen var en av hans viktigste informanter om hva som foregikk i den kriminelle underverdenen. Hvem av dem som snakker sant, blir spørsmålet dommerne skal ta stilling til gjennom den fem måneder lange rettssaken.

150 vitner

Oslo tingrett skal behandle den omfattende narkotika- og korrupsjonssaken de neste månedene.

Til sammen skal 150 vitner forklare seg. Mye av bevisførselen vil dessuten dreie seg om tekniske spor: Teledata og SMS-er beviser ifølge påtalemyndigheten at Jensen på ulike måter ga advarsler eller klarsignal i forbindelse med innførselen av mange store hasjpartier.

De to første dagene går med til å lese opp tiltalene og presentere de viktigste bevisene mot de to tiltalte. Onsdag skal Eirik Jensen starte på sin forklaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.