Kristin Halvorsen leder Bioteknologirådet. Her er hun fotografert under feiringen av 25-årsjubileet til Cicero, som hun også leder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ja til fosterdiagnostikk ved blodprøve

Bioteknologirådet åpner for nye metoder for fosterdiagnostikk, ved bruk av blodprøver. Rådet mener kriteriene for hvem som skal få diagnostikk bør være som i dag.

Dette er konklusjonen etter at Bioteknologirådet torsdag diskuterte om helsevesenet skal ta i bruk ny teknologi for fosterdiagnostikk.

Rådet legger vekt på at de som skal få fosterdiagnostikk, bør få tilgang til den nyeste og beste metoden fordi presis og tidlig diagnostikk er en fordel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange fordeler

Metoden NIPT, som er en undersøkelse av foster-DNA fra en blodprøve av den gravide, bør kunne benyttes, er konklusjonen.

– Hvis denne blodprøven av mor er den beste metoden, ønsker vi at den skal brukes. Det er mange fordeler, blant annet kan man ta den tidligere i et svangerskap, sier leder Kristin Halvorsen i Bioteknologirådet i en kommentar til NRK.

Hun understreker at det fortsatt er usikkerhet ved metoden.

– Man må ta andre tester i tillegg, som fostervannsprøver, for å være sikre på hva man finner. Men her kan det skje betydelig forbedring av metodene etter hvert, sier Halvorsen.

Aldersgrense

Flertallet i rådet mener at kriteriene for hvem som skal få fosterdiagnostikk, bør være slik de er i dag. Fosterdiagnostikk bør være et tilbud til dem som står i fare for å få eller allerede har barn med alvorlige sykdommer eller utviklingsavvik og som er 38 år eller eldre.

Rådet mener også at man i spesielle tilfeller kan tilby slik diagnostikk til mennesker som er i en vanskelig livssituasjon.

Et mindretall i rådet gikk inn for å senke aldersgrensen.

Les også
Genjakt kan gi Helse-Norge forstoppelseBioetiske spørsmål
Les også
Håper å unngå politisk spill i bio-debatter
Les også
Søker grenser for gentester og blodprøvefaktaFosterdiagnostikk
Les også
Senterpartiet frykter liberal bioteknologilov
Les også
Skeptisk til jakt på fosteravvikCV for Kristin Halvorsen