Ingen stans i returer til Ungarn og Italia

Norske myndigheter sender ikke asylsøkere tilbake til Hellas, men vedtak om returer fattes fremdeles til Ungarn og Italia.

– Vi har fortsatt vedtak om returer til både Ungarn og Italia, bekrefter assisterende kommunikasjonsdirektør Håkon Fenstad i Utlendingsdirektoratet overfor NTB.

I alt ble 48 personer uttransportert fra Norge til Ungarn mellom 1. januar og 31. juli. 23 av dem var såkalte Dublin-returer, viser tall fra Politiets utlendingsenhet. Tilsvarende tall for Italia er 714 og 183. Tall for august er ennå ikke klare.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Europaminister Vidar Helgesen (H) fastholdt onsdag at det er uaktuelt for Norge å følge Tysklands eksempel og stanse Dublin-returer av syrere. Den såkalte Dublin-avtalen åpner for at asylsøkere kan sendes tilbake til første ankomstland i Europa.

– Per i dag er det ikke nødvendig å gjøre noe med praktiseringen av Dublin-regelverket for Norges del, sa Helgesen da han gjestet Politisk kvarter på NRK onsdag morgen.

– Hvis vi skal gjøre endringer i Schengen-avtalen eller Dublin-regelverket, må dette gjøres som del av en europeisk løsning, sa han.

KrF-leder Knut Arild Hareide er blant dem som har krevd at Norge følger den tyske statsminister Angela Merkels eksempel.

Les også
Migranter omkom i Middelhavet
Les også
Tom husbankkasse gir problemer med bosetting
Les også
NOAS-sjef: – Smålig av Erna Solberg å returnere syrere
Les også
Sandberg trakk seg fra debatt om flyktninger
Les også
Egeland ber om tre milliarder til Syria-flyktninger