Ødeleggelser i moskeen i al-Qadeeh i Saudi-Arabia etter selvmordsangrepet fredag. Foto: Abo Kadi Al Numer / Reuters / NTB scanpix

IS hevder gruppen står bak moské-bombe

Rundt 20 mennesker ble drept i et selvmordsangrep mot en sjiamuslimsk moské øst i Saudi-Arabia. Ekstremistgruppen IS hevder å stå bak angrepet.

Mange frykter at bombeangrepet vil forsterke spenningene mellom sjiaer og sunnier i Saudi-Arabia, som for tiden leder an i luftangrepene mot den sjiamuslimske Houthi-militsen i Jemen.

IS hevder i en uttalelse på nettet at «kalifatets soldater» sto bak angrepet mot Iman Ali-moskeen i landsbyen al-Qadeeh hvor rundt 150 personer var samlet til fredagsbønn. Byen ligger i Qatif-regionen, der majoriteten av befolkningen er sjiamuslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helsepersonell opplyser at mer enn 50 er skadd i eksplosjonen, flere av dem alvorlig.

Selvmordsangrep

– Vi var i den første delen av bønnene da vi hørte eksplosjonen, sier vitnet Kamal Jaafar Hassan.

Innenriksdepartementet i Saudi-Arabia opplyser at det er snakk om et selvmordsangrep.

– Det er brakt på det rene at en person utløste en bombe han hadde under klærne under fredagsbønnen i Ali Ibn Ali Taleb-moskeen i Qadeeh i Qatif-provinsen, sier departementets talsmann til det offisielle nyhetsbyrået SPA.

Drepte og sårede

Talsmannen sier at flere personer er drept og såret, men oppgir ikke noe eksakt antall. En sykehuskilde opplyser imidlertid til Reuters at rundt 20 personer ble drept i angrepet, og at mer enn 50 får behandling ved sykehuset, hvorav noen har alvorlige skader.

Bilder på sosiale medier viser blodige ofre som blir fraktet bort på bårer.

– Sikkerhetsmyndighetene vil ikke spare på innsatsen i jakten på alle dem som var involvert i denne terrorhandlingen, heter det i en uttalelse fra innenriksdepartementet.

Angrepet er det første som rammer sjiamuslimer i Saudi-Arabia siden november. Da tok væpnede gjerningsmenn livet av minst åtte personer i et angrep mot en sjiamuslimsk religiøs feiring. Også denne hendelsen skjedde øst i landet. (©NTB)