Virke og Handel og Kontor ber Venstre klargjøre flere sentrale elementer i sin modell for søndagsåpne butikker. Mange sentrale samfunnsaktører er mot ytterligere søndagsåpning, noe som blant annet kom fram i årets 1. mai-tog i Trondheim. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Handelen vil vite hva Venstre vil om søndagsåpning

Venstre må avklare sentrale punkter i sitt alternative forslag om søndagsåpne butikker, krever både Virke og Handel og Kontor.

Hovedorganisasjonen Virke og LO-forbundet Handel og Kontor har nå sendt brev til Venstre hvor de ber om et møte med partileder Trine Skei Grande.

– For oss er det viktig å få fram at endringer i rammevilkårene for Norges største private næring, handelen, vil kunne gi store ringvirkninger, sier Harald Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ønsker generell søndagsåpning. De stolte i vår på at Venstre ville sikre flertall for det ene forslaget – ikke generell åpning, men å la kommunene selv bestemme.

Men etter stor motstand i høringen gikk Venstre til slutt mot begge forslagene. Under Arendals-uka kunngjorde Skei Grande at Venstre nå mener kommunene selv må bestemme om de er turiststeder, etter bestemte kriterier, slik at de kan holde søndagsåpent.

«Vi er sterkt bekymret for de konkurransevridende effektene en slik modell vil kunne få, særlig ettersom det i teorien åpner for at handelen vil kunne få ulikt rammeverk – ikke bare mellom 428 kommuner, men også i den enkelte kommune», skriver Virke og HK.

Ikke som poseavgiften

Det er dette siste standpunktet Virke og Handel og Kontor nå vil ha klargjort. De mener det nå er helt i det blå hva slags løsning Høyre, Frp og Venstre skal forhandle om.

Partene har derfor listet opp de viktigste problemstillingene de vil ha svar på.

– Hva vi aller minst ønsker oss nå, er en reprise på poseavgiften, sier avdelingsleder for samfunnskontakt i Handel og Kontor, Ove Magnus Halkjær.

Handelen ønsker svar på hvilke premisser og kriterier som skal ligge til grunn for at en kommune skal kunne definere seg som turiststed. De lurer også på hvor ankeinstansen for en slik løsning skal ligge, og hvordan Venstre ser for seg at lokale reguleringer skal høres.

– Også for regjeringspartiene må det være avgjørende å få svar på disse problemstillingene, sier Halkjær.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Står på søndagsåpning

Regjeringens andre samarbeidsparti, KrF, avviser i likhet med de rødgrønne partiene søndagsåpne butikker fullstendig. Det gjør også stor samfunnsaktører som LO og NHO, handelsnæringen, frivillige organisasjoner og forbrukere, ifølge meningsmålinger. Motstanden ble tydelig i høringen, som ble avsluttet i vår.

Men statsminister Erna Solberg (H) tror motstanden vil falme så snart søndagsåpning er en realitet. Regjeringen peker også på at det alt i dag er en rekke søndagsåpne butikker.

Solbergs plan har vært å sikre en enighet med Venstre, før saken kommer til Stortinget.

– Men det betyr jo ikke at vi nødvendigvis blir enige, sa hun til NTB i sommer. (©NTB)

Les også
LO krever ny høring om søndagsåpne butikker
Les også
Frykter søndagspressetNytt søndagsforslag
Les også
Jensen om søndagsåpent: – Skal ikke tvinge noen
Les også
Widvey sier Venstres søndags-sving er positivt