KAOTISK: Det letes iherdig etter overlevende i ruinene i Nepal. Foto: Prakash Mathema, Afp, NTB Scanpix

Frykter 4.500 omkomne etter jordskjelvet

Nepalske myndigheter frykter at mer enn 4.500 er omkommet etter det kraftige jordskjelvet som rammet landet. Minst 1.400 mennesker er bekreftet omkommet.

– Anslagsvis 45.000 mennesker er skadd. Antall omkomne kan nå tre ganger det tallet vi har så langt, sier informasjonsministeren Minendra Rijal.

Det er i distriktet Gorkha, der skjelvet inntraff, at ødeleggelsene har vært verst. Den nepalske hæren fortsetter redningsarbeidet i området vest for Katmandu med helikoptre og nattutstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lederen Lokbijay Adhikari ved det nasjonale geologisenteret sier at det er registret 65 etterskjelv i de første åtte timene etter det første store jordskjelvet klokken 12 lørdag lokal tid.

En talsmann for politiet opplyser at 1.400 mennesker til nå er bekreftet omkommet.

Etter hva NTB forstår, er det trolig minst 150 nordmenn i landet. Norske myndigheter jobber med å få kontakt med dem som har registrert seg hos ambassaden.

– Det er ingen nordmenn så langt vi vet, som er skadd eller fysisk berørt av dette, men vi jobber med å skaffe oversikt, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD.

Historisk landemerke kollapset

Ett av Katmandus mest kjente landemerker, det historiske Dharara-tårnet fra 1830-tallet, er blant bygningene som har kollapset, og ifølge nepalske medier er over 50 mennesker innesperret i ruinene. Minst to er bekreftet omkommet her, men øyenvitner forteller at de kan se mange flere livløse kropper i ruinene.

Skjelvet rammet Nepal lørdag formiddag lokal tid og hadde sitt episenter mellom Katmandu og byen Pokhara. Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS meldte først at skjelvet hadde en styrke på 7,7, men oppjusterte det senere til 7,9. Skjelvet var også grunt, bare 2 kilometer dypt.

Skred på Mount Everest

Skjelvet har også utløst flere skred ved Mount Everest. Norske Teodor Glomnes Johansen (23), som er på Mount Everest, forteller tilNordre Aker Budstikke at hele basecamp er dekket av snø.

– Da vi så raset, var det bare å hive seg inn i teltene og gå i forsvarsstilling. Vi har et bord i teltet om vi la oss under. Det var en ekstremt ubehagelig opplevelse, og vi kunne føle på at det er store krefter i sving, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Seismolog Reynir Bödvarsson ved Uppsala universitet sier skjelvet kan få store konsekvenser siden det var så kraftig. Han understreker at det finnes mange byer med over 100.000 innbyggere i området som er rammet av skjelvet.

– Og i et område som dette, kan et skjelv på 7,9 gjøre stor skade, sier han til TT.

Jordskjelvet varte i flere minutter, og skrekkslagne mennesker løp ut på gatene da husene begynte å svaie.

Skjelvet var så kraftig at rystelsene kunne merkes i New Delhi og flere andre byer i nord nabolandet India, der bygninger ble evakuert.

Folk gråt og ba

Norske Carl-Magnus Fossum (30) fra Nesodden ble kastet rundt på badet da jordskjelvet traff Katmandu. Han forteller om mange etterskjelv i byen.

– Fem sekunder før du ringte, skalv hele rommet her en gang til, sier Fossum på telefon fra hovedstaden i Nepal.

Selv var nordmannen på vei ned i badekaret på hotellet da det første skjelvet kom.

– Jeg hadde hendene på badekarskanten og var på vei ned i vannet, og så kom badekaret plutselig opp og tok meg med på en liten tur. Det ristet og skalv ganske lenge. Det føltes som om hele badet fløt i vann, sier Fossum til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter hvert kom han seg ut av hotellet og inn mot sentrum.

– Vi kom oss til en åpen plass der det var veldig mye folk som hadde samlet seg. Det var veldig trykket stemning. Det var mange som gråt og ba, sier han. (©NTB)