Frankrikes finansminister Bruno Le Maire frykter for eurosonens stabilitet dersom Italia øker budsjettunderskuddet. Foto: AP / NTB scanpix

Frankrike frykter for eurosonens stabilitet etter Italia-valget

Eurosonens stabilitet står på spill dersom Italias nye regjering ikke oppfyller landets økonomiske forpliktelser, sier Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

– Hvis den nye regjeringen tar risikoen som det innebærer og ikke respekterer dens forpliktelser overfor gjeld og budsjettunderskudd, samt rydder opp i banksektoren, vil hele den økonomiske stabiliteten i eurosonen være truet, sier Le Maire til fjernsynsstasjonen CNEWS søndag.

I regjeringsplattformen tas det til orde for å øke budsjettunderskuddet, noe som trolig vil være i strid med EUs regler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uttalelsen fra Le Maire kom to dager etter at Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen kom til enighet om en regjeringsplattform, mer enn to måneder etter at det italienske valget ble holdt.

Populistiske M5S ble største parti i valget, mens høyrepopulistiske Ligaen kom på andre plass. Sammen har de to partiene flertall i nasjonalforsamlingen. Selv om partienes ledere er enige, må den nye regjeringsplattformen godkjennes av partienes medlemmer. Det er ventet at de vil si ja. Deretter har president Sergio Mattarella siste ord i saken. Dersom også han godtar regjeringen, kan den tas i ed i løpet av uken som kommer.

Les også
Femstjernersbevegelsen: Enighet om grunnlag for ny regjering i Italia
Les også
EUs energikommissær i Iran for å redde investeringer
Les også
Frankrike fordømmer Trumps Bataclan-kommentar
Les også
Italiensk politiker mener innvandring truer «den hvite rase»
Les også
Merkel: Enighet om å bevare Iran-avtalen