Celle med madrass på gulvet. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Fortsatt ulovlig glattcellebruk i Norge

Praksisen med å holde varetektsfanger på glattcelle i over 48 timer fortsetter til tross for at staten er dømt for at praksisen bryter med menneskerettighetene.

I Norge skal ikke varetektsfanger sitte over to døgn på glattcelle. Men forrige uke satt en 18-åring fra Litauen nesten fire døgn i varetekt på glattcelle i Oslo, skriver Aftenposten. Han hadde stjålet varer fra en sportsforening for over 4.900 kroner og tilsto forholdet på stedet.

– Dette er et grovt brudd på hans menneskerettigheter. Han var i oppløsning da han endelig ble overført til vanlig fengsel og var svært sterkt preget, sier Frode Sulland, som er mannens forsvarer og leder forsvarergruppen i Advokatforeningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Menneskerettseksamen for Norge

I juni i fjor fastslo for første gang en norsk domstol at glattcellebruken bryter med menneskerettighetene. Da hadde en 44 år gammel mann blitt holdt isolert på glattcelle i Oslo i til sammen ni dager ved to anledninger.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet peker på kapasitetsproblemer og sier departementet har satt i gang en rekke tiltak for å bedre kapasiteten, blant annet ved å leie fengselsplasser i Nederland.

Les også
Kvinne dømt til 8 års fengsel i overgrepssak
Les også
Stortinget får egen gruppe for trosfrihetIPPFoRB
Les også
Forsker: Minoriteter straffes strengere for partnerdrap
Les også
Menneskeverd og forvalteransvar
Les også
Ber 10.000 flyktninger vente på turRiyad Ali
Les også
Partene i Syria-forhandlingene møtes igjen til neste uke
Les også
Flertall for homoekteskap i Irland