Folk tvilende til politiets kamp mot nettkriminalitet

Nordmenn har fortsatt stor tillit til politiet, men en lav andel har tro på politiets evne til å bekjempe svindel på nett og identitetstyveri, ifølge den årlige innbyggerundersøkelsen.

Fire av fem nordmenn har tillit til politiet, omtrent like stor andel som året før. Selv om like stor andel av befolkningen har tillit, er det en liten nedgang i andelen som har svært stor tillit, ifølgeundersøkelsen, som er utført av Ipsos.

Justisministeren: – En ære

– Jeg får bekreftet det inntrykket jeg har, nemlig at vi har et særdeles godt politi, som nyter stor tillit i befolkningen. Vi har et politi som er blant de beste i verden, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Som justisminister er det en ære å ha ansvar for så mange tusen ansatte som er med på å gjøre hverdagen trygg, fortsetter han.

Samtidig viser undersøkelsen at trafikkfarlige hendelser er det som en størst andel nordmenn er bekymret for skal ramme dem. Én av tre er bekymret for dette, men andelen har gått litt ned.

Nettsvindel

Andelen som bekymrer seg for svindel på internett eller identitetstyveri er også relativt høy, ifølge rapporten, der det understrekes at dette og trafikkfarlige hendelser er beslektet og representerer områder hvor befolkningen også er usikre på politiets kompetanse.

«Det er relativt lave andeler som har godt inntrykk av politiets evne til å håndtere disse utfordringene», heter det i rapporten.

– Verden har endret seg ganske dramatisk de siste ti årene. Internett er en del av hverdagen på en helt annen måte, konstaterer justisministeren.

Nærpolitireformen

Per-Willy Amundsen mener nærpolitireformen er en viktig del av å møte nettopp disse utfordringene, gjennom mindre «kontorpoliti» og flere patruljer, samt flere spesialister innenfor eksempel datakriminalitet.

– Jeg opplever at vi er godt i gang med å levere gode rammevilkår for at politiet kan bekjempe kriminalitet knyttet til nettet, sier Amundsen.

Han trekker også fram politiets arbeid mot overgrep mot barn, blant annet den nylige operasjon Dark Room, der minst drøyt 50 personer etterforskes eller har blitt etterforsket. (©NTB)