Flyktninger protesterer mot ungarsk politi i den lille byen Bicske, der politiet ville tvinge dem til å gå av et tog og fraktes til en flyktningleir, i stedet for å fortsette til Østerrike slik de trodde. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB scanpix

Flyktninger begynner å gå fra Budapest til Østerrike

Hundrevis av flyktninger og migranter har begynt å gå til fots fra jernbanestasjonen i Budapest til Østerrike.

Opp til flere tusen flyktninger har i flere dager ventet i eller utenfor stasjonen på tog til Østerrike og Tyskland.

Men etter at de ikke fikk lov å gå om bord i noe tog fordi myndighetene innstilte alle internasjonale tog vestover, var tålmodigheten fredag slutt for mange av dem, og de satte av gårde til fots langs motorveien de vel 100 kilometerne mot grensa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rundt 500 flyktninger som kom seg på et lokaltog torsdag, satt fredag fortsatt på toget, omringet av politi som ønsket å ta dem til en flyktningleir for å registrere dem.

Mange av dem nekter å gå av toget og krever å få fortsette til Østerrike, og de nektet fredag morgen å ta imot mat og vannflasker som politiet prøvde å gi dem. En polititalsmann sier de driver passiv motstand og nekter å samarbeide med politiet.

Følte seg lurt

Flyktningene trodde de var på vei til Østerrike da politiet stanset toget i Bicske, fire mil vest for Budapest, og tvang dem til å gå av toget.

Da flyktningene skjønte at de ikke ville få reise videre til Østerrike slik de trodde, barrikaderte mange av dem seg i toget, mens andre forsøkte å stikke av.

Mange av flyktningene hamret med nevene mot vinduene og ropte at de ikke ville til leirene, og fotografer sto rundt da tungt væpnet politi forsøkte å fjerne en liten familie med et spedbarn som hadde lagt seg i skinnegangen.

Rømmer fra leir

Ved grensa til Serbia omringet opprørspoliti en flyktningleir der rundt 300 flyktninger fredag brøt seg ut og forsøkte å rømme. Ytterligere 2.300 migranter i Roszke-leiren truer med å bryte seg ut om ikke myndighetene imøtekommer deres krav innen to timer.

Ungarn insisterer på at de ikke kan slippe flyktningene videre inn i Schengen uten de riktige dokumentene, og at de må registreres slik EUs regler tilsier. Men flyktningene nekter å la seg registrere i Ungarn av frykt for å bli sendt tilbake dit når de eventuelt kommer til Tyskland, slik Dublin-konvensjonen åpner for.

Nye regler vedtatt

Den ungarske nasjonalforsamlingen vedtok fredag å opprette transittsoner ved grensa og vil også skjerpe straffene for dem som tar seg ulovlig gjennom det nye grensegjerdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Planen er å opprette soner der de mange tilreisende skal holdes tilbake inntil papirene deres er sjekket. Eventuelt vil de bli sendt tilbake til Serbia.

Til ungarsk radio sier Orbán at Ungarn ikke vil myke opp flyktningpolitikken, og han advarer mot at europeere kan ende i mindretall på sitt eget kontinent.

– Strømmen av flyktninger er endeløs. Vi må beskytte grensene våre; hvis ikke, kan vi ende opp som en minoritet på vårt eget kontinent, sa han.

Skammer seg over Orban

Han har de siste dagene også sagt at Ungarn som et kristent land ikke ønsker omfattende muslimsk innvandring.

– Noen ganger må man skamme seg over Victor Orban. Han har ødelagt så mye i Ungarn, men også mye når det kommer til verdiene i EU, sa Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn til den tyske TV-kanalen ZDF torsdag kveld.

– Det ville være en katastrofe om vi måtte innføre sanksjoner mot EU-land for å tvinge dem til å vise medmenneskelighet, sa han på spørsmål om Ungarn kan tvinges til å behandle flyktningene bedre.

Les også
Statsministeren takker for asyl-dugnaden
Les også
2.313 asylsøkere til Norge i august
Les også
FN ber om at 200.000 flyktninger fordeles i EU
Les også
Siktet lastebilsjåfør hevder han ikke visste om de 71 flyktningene
Les også
Noen asylsøkere reiser frivillig hjem igjen