Fem norske soldater blir belønnet med medalje etter å ha vist heltemot i Bosnia og Afghanistan (bildet) på frigjøringsdagen 8. mai. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Får medalje for heltemot på frigjøringsdagen

Fem norske soldater får medalje for å ha utvist heltemot i Bosnia og Afghanistan under en seremoni på Akershus festning på frigjøringsdagen.

Løytnant Amund Berg får utdelt St. Olavsmedaljen med eikegren for å ha vist mot og lederskap da han under ild bidro til å evakuere over 300 pasienter og pårørende fra et sykehus i Gorazde i Bosnia i april 1994.

Bergs overordnede, oberstløytnant Kåre Brændeland, har tidligere fått Forsvarets høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, for sin innsats under evakueringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Såret i kamp

Kommandørkaptein Ronny Kristoffersen og sersjant Halvor Hammerstad får Krigsmedaljen for sin innsats i Afghanistan.

Kristoffersen var offiser i den norske PRT-styrken og ble truffet i armen under et angrep i juni 2007, men han greide likevel å holde opprørerne på avstand til andre soldater kom til.

I begrunnelse for utmerkelsen heter det at han var snarrådig, viste lederskap og personlig mot, og at han var svært viktig for moralen i avdelingen.

Strålende lederskap

Hammerstad var også offiser i PRT-styrken og ledet et skarpskytterlag som kom beleirede allierte soldater til unnsetning i september 2010.

Soldatene var under angrep fra opprørere og Hammerstad viste ifølge begrunnelsen strålende lederskap under krevende forhold da han tok kommandoen og holdt angriperne på avstand i påvente av flystøtte.

Spesialsoldater

Ytterligere to soldater blir tildelt medalje for sin innsats i Afghanistan på frigjøringsdagen, men dette skjer under en lukket seremoni da de tilhører spesialstyrkene.

Den ene av de to blir tildelt Krigsmedaljen med stjerne, mens den andre får Krigsmedaljen.

Under seremonien på Akershus vil også rundt 15 veteraner fra andre verdenskrig bli hedret med Forsvarets hederskors. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fakta om frigjøringen av Norge i 1945

* 8. mai 1945 trådte kapitulasjonen til Tysklands gjenværende militære styrker i kraft.

* Kapitulasjonen ble underskrevet 7. mai i Reims, og deretter, etter krav fra Sovjetunionen, igjen i Berlin 8. mai, 9. mai Moskva-tid.

* Kapitulasjonen omfattet de 365.000 tyske soldatene i Norge, som hadde vært okkupert av Tyskland siden 1940.

* Kapitulasjonsbestemmelsene trådte i først i kraft i Norge ved midnatt mellom 8. og 9. mai, men feiringen begynte alt da nyheten ble kjent om kvelden 7. mai, og fortsatte gjennom hele 8. og 9. mai.

* Det var frykt for at elementer på tysk side i Norge og i NS skulle forsøke å fortsette kampen. Den tyske hæren forble imidlertid lojal mot Karl Dönitz' tyske regjering.

* Rikskommissær Josef Terboven ble avsatt av Dönitz 7. mai, og begikk selvmord en halvtime før kapitulasjonen trådte i kraft.

* Ministerpresident Vidkun Quisling ble pågrepet om morgenen 9. mai, da han meldte seg på Oslos hovedpolitistasjon i Møllergata 19.

* Hjemmefrontens Ledelse overtok styringen inntil en regjeringsdelegasjon ledet av kronprins Olav ankom Oslo 13. mai.

* Frigjøringsdagen 8. mai er siden 1962 offisiell flaggdag i Norge.

(Kilde: Store norske leksikon)

NTB