Ecuador: Frykter hundrevis begravd i ruiner

Dødstallet etter jordskjelvet i Ecuador lørdag kveld har steget til 235, opplyser landets visepresident Jorge Glas.

Blant byene som er hardt rammet er turistbyen Pedernales. Byens ordfører Gabriel Alcivar anslår at det er opp mot 400 flere døde enn hva som er rapportert. Han frykter mange ligger begravd i ruinene av 40 hotellbygninger som har kollapset.

– Pedernales er ødelagt. Bygninger har falt ned, spesielt hoteller der flere turister bodde. Det er mange døde, sier Alcivar til lokale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi trenger hjelp. Vi trenger medisin, vann og mat for å hjelpe folkene, fortsetter han.

Jordskjelvet som traff kysten av landet i 20-tiden lørdag, ble målt til 7,8 i styrke.

Store styrker

Det var tidligere meldt om 77 døde og nærmere 600 skadde, men på en pressekonferanse søndag sa visepresidenten at 235 er døde. I tillegg er 1.557 personer skadd.

– Hovedprioriteten nå er å redde folk fram fra ruinene. Alt annet kan gjenoppbygges, men menneskeliv får vi ikke tilbake. Det er det som gjør mest vondt, skriver presidentRafael CorreaTwitter.

Ifølge avisaEl Telegrafo er 10.000 soldater og 4.600 fra politiet satt inn for å hjelpe ofrene etter jordskjelvet. 15 helikoptre, fire fly og to småfly er også satt inn i arbeidet.

Kystbyer

Området langs kysten er hardest rammet, og i tillegg til Pedernales er ødeleggelsene store i havnebyen Guayaquil

– Det var skremmende, vi er redde alle sammen. Vi er fortsatt ute i gatene fordi vi er redd for etterskjelv, sier Fernando Garcia, en sikkerhetsvakt i byen.

I byen Manta forteller en av innbyggerne om desperasjonen etter skjelvet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var som om verden skulle gå under. Tre hus rundt der jeg bor kollapset og gatelysene falt ned. Det er mennesker fanget i ruinene, sier Miriam Santana.

Betydelige ødeleggelser

Regjeringen har satt krisestab og visepresident Jorge Glas sa at han er på vei til de rammede områdene for å lede redningsarbeidet.

Det er erklært unntakstilstand i seks av landets 24 provinser etter det som ifølge myndighetene er det kraftigste skjelvet som har rammet Ecuador siden 1979. Den gang døde 600, mens 20.000 ble skadd.

Området ved jordskjelvets episenter er lite befolket, ed små fiskelandsbyer som er populære blant turister. Skjelvet inntraff på nær 20 kilometers dyp, og flere byer ble evakuert for sikkerhets skyld.

Landets oljevirksomhet ble ikke rammet, men som et sikkerhetstiltak ble produksjonen ved raffineriet Esmeralda stanset.