EU krever merking av varer produsert i Israels ulovlige bosetninger, som her i Barkan på Vestbredden. Foto: Reuters / NTB scanpix

EU vedtar merking av israelske bosetterprodukter

EU-kommisjonen har vedtatt nye retningslinjer for merking av israelske varer som er produsert i de ulovlige bosetningene på Vestbredden.

EUs nye retningslinjer krever at det tydelig skal framgå om varer er produsert i bosetningene, og at det ikke lenger holder at det står «Made in Israel».

EU forbød i fjor import av fjærfe og meieriprodukter fra de ulovlige bosetningene, og det samme kan bli tilfelle med andre varer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne Anniken Huitfeldt oppfordret i juli i fjor den norske regjeringen til å fraråde kjøp av israelske varer produsert i bosetninger, noe som ble avvist av utenriksminister Børge Brende (H).

– Når det gjelder spørsmålet om tiltak mot import av varer fra bosetningene, har vi ikke tradisjon i Norge for å iverksette sanksjoner eller restriktive tiltak mot andre land på egen hånd, sa Brende.

Brende understreket imidlertid at bosetningene er folkerettsstridige og at varer derfra ikke kommer inn under frihandelsavtalen Norge har med Israel. (©NTB)

Les også
Milliard-import fra Israel til Norge
Les også
Ber USA reagere på nazipropaganda fra Fatah
Les også
Knessetmedlem: – Israel er vår tids nazisterKrystallnatten