Europaminister Frank Bakke-Jensen tror Norge blir værende i EØS-avtalen i 25 nye år. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

EØS-sjefen advarer om endringer rundt avtalen

Norges Europaminister advarer om at det ikke vil være et sete ved forhandlingsbordet for Norge om vi forlater EØS. Men han lukker ikke døren for endringer.

Det er for tiden mye bråk rundt EØS-avtalen. Mandag gikk LO-leder Gerd Kristiansen ut og advarte EØS-motstandere mot å si opp eller endre avtalen. EØS-sjef Frank Bakke-Jensen påpeker at da Norge inngikk avtalen for 25 år siden, var det seks land på EFTA-siden og 12 på EU-siden.

– I dag er vi tre EFTA-land, og etter brexit er vi fortsatt 27 land igjen i EU, så forhandlingsbordet vi vil komme til nå er ganske annerledes enn det vi satt ved tidlig på 90-tallet, sier han tilNationen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men EØS-sjefen ser ikke vekk fra at det kan komme endringer i avtalen.

– Det kan godt hende, men da må det skje innenfor EØS-samarbeidet. Poenget er at å hoppe av og så tro vi får en stemme ved forhandlingsbordet når vi kommer tilbake er feil, fortsetter han og mener Norge er best tjent med å være i det europeiske samarbeidet vi er i i dag.

Bakke-Jensen sier han tror avtalen kan stå i enda 25 nye år.

– Rett og slett fordi det er en dynamisk avtale som evner å ta med endringene som skjer. Den ser ikke ut i dag slik den gjorde for 25 år siden, og den vil ikke se slik ut om 25 år, fortsetter han.