Et innleid fly med de første norske fangene som overføres til soning i Norgerhaven, ankom Nederland tirsdag. Foto: Persbureau Meter / ANP / EPA / NTB scanpix

De første norske fangene på plass i Nederland

De første norske fangene som skal sone i leide celler i Nederland, er på plass.

Kriminalomsorgens Yrkesforbund mener at soningen kan minske den preventive effekten av fengselsstraff.

– Straff skal være synlig for resten av befolkningen. Å flytte norske fanger til Nederland kan svekke den preventive effekten straff skal ha, sier lederen for Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, til P4.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge NRK var det 25 innsatte om bord i flyet som landet i Groningen nord i landet i 12-tiden tirsdag. Fangene ble kjørt med busser til flyet, som tok av uten å være innom terminalområdet på Gardermoen.

Svenkerud tror det kan bli utfordrende for de nederlandske fengselsbetjentene å skulle forberede norske innsatte på å komme tilbake til livet utenfor murene.

– De snakker engelsk. Det kan være en utfordring i seg selv. I tillegg skal disse betjentene forklare og forberede de norske innnsatte på å komme tilbake til det norske samfunnet. Vi vet jo at det er noen forskjeller mellom Nederland og Norge. For eksempel er det store ulikheter når det gjelder holdningene til prostistusjon og hasj, påpeker Svenkerud.

Han frykter at dette er starten på en trend der velstående land kjøper seg slike tjenester utenlands.

Norge har leid fengselet Norgerhaven med 242 soningsplasser. Til å begynne med er planen å overføre 112 innsatte. Justisminister Anders Anundsen (Frp) åpner fengselet onsdag.

Les også
Fangeavtalen ingen ønsker, er på plass
Les også
Nederlandsk fengsel klart for norske fanger