– Dette er et av de verste regimene i verden, sier Kjell Magne Bondevik om Eritrea. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix

Bondevik advarer mot returavtale med Eritrea

Regjeringen håper å få på plass en avtale om tvangsretur av asylsøkere til Eritrea. – Dette er et av de verste regimene i verden, slår tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik fast.

Overfor TV 2 advarer den tidligere KrF-lederen på det sterkeste mot å stole på en avtale inngått med eritreiske myndigheter.

– Menneskerettighetssituasjonen i landet er brutal. Dette er et av de verste regimene i verden, sier Bondevik, som i dag leder Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Bondevik langer ut mot regjeringen

Eritreiske asylsøkere utgjør den største gruppen som kommer til Norge. De kan bli tvangsreturnert allerede i år dersom Norge får i stand en returavtale med landet. Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet reiser for å ha møter med landets myndigheter i juni.

– Vi håper på to gode dager i Eritrea med gode samtaler. Vi har en forventning om at eritreerne i større grad etterlever menneskerettighetene, sier Kallmyr

Bondevik har selv møtt president Isaias Afewerki fem ganger.

– Dette regimet har vist at det setter til side elementære og internasjonale avtaler. At de skulle respektere en avtale med Norge med den forhistorien, har jeg vanskelig for å tro, sier den tidligere statsministeren.

Les også
Bondevik langer ut mot regjeringen
Les også
Slik ble lille Norge store i MyanmarNorge i Myanmar
Les også
Kristen politikk i utforbakke?
Les også
KrF på vippen på ny målingKrfs landsmøte 2015
Les også
Søndagsfri? Ja, takk!