En palestinsk demonstrant kaster stein mot israelske soldater under sammenstøt med israelske soldater ved militærsonen mellom Israel og Gazastripen fredag. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix

Blodig uro på Vestbredden og Gaza

To palestinere er døde og tre israelere såret etter ulike voldshandlinger på Vestbredden og ved Israels grense til Gazastripen fredag.

Volden føyer seg inn i en rekke blodige hendelser i de palestinske områdene og Israel de siste seks ukene, men uroen har den siste uken avtatt noe.

TERROR: Mødre tør ikke vise sin sorg

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidlig fredag ettermiddag skjøt og drepte israelske soldater en 72 år gammel palestinsk bilfører da hun var i ferd med å kjøre på dem på Vestbredden fredag.

Kort tid senere ble en israelsk mann knivstukket utenfor et supermarked ved en bosetning nord for Jerusalem. Israeleren ble påført alvorlige skader, mens den palestinske gjerningsmannen flyktet, ifølge den israelske hæren.

– Hodeskudd

På Gazastripen var det voldsomme sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske sikkerhetsstyrker, og en 23 år gammel palestiner ble drept.

23-åringen ble skutt i hodet øst for Khan Yunis, ifølge palestinske helsemyndigheter. Den israelske hæren sier mannen ble skutt da en gruppe palestinere forsøkte å ta seg inn i buffersonen mellom Gaza og Israel.

Israelske sikkerhetsstyrker i sivil arresterer en palestinsk demonstrant under sammenstøt i Betlehem på Vestbredden fredag. Foto: Abdelrahman Younis / Reuters / NTB scanpix

Det var også voldelige protester flere steder på Vestbredden fredag. I Hebron ble to israelske tenåringer skutt og såret ved Makpela-hulen, også kjent som Patriarkenes grotte og Abrahams gravsted. Israels hær opplyser i en uttalelse at den ene av dem, en 16-åring, ble alvorlig såret, mens den andre, en 18-åring, ble lettere såret i angrepet. Det forelå sent fredag ettermiddag ingen opplysninger om hvem som sto bak skytingen.

Voldsbølgen i området betegnes som den verste siden Gaza-krigen i fjor sommer. Israelske styrker har satt hardt mot hardt i møte med en rekke palestinske knivangrep mot israelske soldater og sivile, både på Vestbredden, i Øst-Jerusalem og i selve Israel.

Sikkerhetssamarbeid

Rundt 70 palestinere er døde siden den voldsomme uroen brøt ut i starten av oktober – om lag halvparten av dem var angivelig gjerningspersoner. Elleve israelere er i samme periode drept, hovedsakelig i knivangrep utført av palestinere.

Fredssamtalene har ligget i grus siden før Gaza-krigen, men den USA-støttede palestinske regjeringen på Vestbredden har i relativ stillhet fortsatt sikkerhetssamarbeidet med Israel. Offisielt fordømmer samtidig palestinske ledere israelske militæraksjoner som overdrevne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mitt folk og mitt land er ofre for en uberettiget israelsk aggresjon som rammer folk og plasser, og som verken sparer eldre eller barn, sa palestinernes utenriksminister Riyad al-Maliki til UNESCOs hovedforsamling i Paris fredag.

Bensin

Israel har anklaget president Mahmoud Abbas for å helle bensin på bålet med falske anklager om at israelerne bryter et langvarig forbud mot jødisk bønn ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby.

Israelske sikkerhetsstyrker i sivil arresterer en palestinsk demonstrant under sammenstøt i Betlehem på Vestbredden fredag. Foto: Abdelrahman Younis / Reuters / NTB scanpix

Israel stengte denne uka en palestinsk radiostasjon i Hebron, og en rekke palestinere og israelske arabere som angivelig egger til vold i sosiale medier, er pågrepet.

– Vi tar grep mot palestinske provokasjoner. Jeg håper alt dette i sum vil ha en dempende effekt, sa Israels innenriksminister Silvan Shalom til israelsk militærradio fredag.

Les også
Midt i uro og terror: Fremtid og håp
Les også
Stadig flere nordmenn kjøper «hytte» i IsraelBoligrådBoligråd
Les også
Hvem er en kristen?
Les også
Egypt har ødelagt smuglertunneler fra GazaIsrael-korrespondenten
Les også
Åndelige beredskapsplaner