Biskop i Møre, Ingeborg Synøve Midttømme. Arkivfoto: Dagen

Biskop snur i strid rundt lesbisk prest

Møre-biskop Ingeborg Midttømme vil likevel ikke blokkere ansettelsen av Hanne Marie Pedersen-Eriksen som sogneprest i Sandøy i Romsdal.

Biskopen bekrefter torsdag kveld overfor Vårt Land at den kvinnelige teologistudenten som til sommeren gifter seg med sin kvinnelige kjæreste, vil bli ordinert til prest i et annet bispedømme før hun begynner i jobben i Møre bispedømme.

Vet ikke om hun sier ja

Hanne Marie Pedersen-Eriksen. Foto: KrF/CC/Flickr

– Nå trenger jeg litt tid på å ta meg inn, kjenner jeg, sier hun til Vårt Land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Møre bispedømmeråd vedtok onsdag å tilby Pedersen-Eriksen jobben som sogneprest i Sandøy, men anførte at tilbudet forutsatte ordinasjon.

Midttømme sa torsdag til Vårt Land at kirkeretten ikke tillater at en prest ordineres i et annet bispedømme enn der hun skal begynne å jobbe, og at det derfor ikke ville være mulig for Pedersen-Eriksen å begynne i stillingen.

Endret syn

Torsdag kveld sier Midttømme til Vårt Land at hun har rådført seg med jurist og tidligere ekspedisjonssjef i departementets kirkeavdeling, Ole Herman Fisknes. Ifølge ham har regelverket i praksis åpnet for ordinasjon i et annet bispedømme. Hun har derfor endret syn.

– Når det faktisk er slik at alle biskoper har anledning til å ordinere til alle stillinger i kirken vår, forholder jeg meg lojalt til det. Vi biskopene har i kveld hatt en samtale om hvordan dette er å forstå. Det er velkjent at vi har ulike syn, og så er vi samtidig innforstått med hva det innebærer, sier Middtømme.

Les også
Biskop sier nei til lesbisk prest
Les også
Kirkemøtets debatter kan du se i opptak her
Les også
Ber om millioner til rekruttering
Les også
Kirkemøtet koster nær tre millioner
Les også
Hvem skal spille de nye salmene?Kantor