Ber politikerne tvinge kommunene til å ta imot flyktninger

Flyktninghjelpen, Røde Kors og Antirasistisk Senter vil at Norge skal vurdere å bruke tvang for å få bosatt flere flyktninger i kommunene.

Norske kommuner har til nå sagt ja til 1.700 ekstra flyktninger fra Syria, melder NRK torsdag morgen. Fristen for å svare gikk ut onsdag.

– Det er noen urealistiske tall her. Kapasiteten til kommunene står ikke i samsvar med ambisjonene til stortingsflertallet, sier inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Organisasjonene sier de ønsker en debatt om mottak av flyktninger i kommunene er noe kommunene selv skal kunne bestemme over.

– Hvorfor skal akkurat dette være mennesker kommunene skal kunne velge bort? Jeg mener kommunene ikke bør ha dette handlingsrommet, sier leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter til Dagsavisen.

Norge i en særstilling

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse sier han ikke kjenner til om det er noen andre land i Europa som lar kommunene bestemme selv om de vil bosette flyktninger eller ikke.

– Sverige har en veldig åpen modell der folk i det store og hele kan bosette seg selv. I Danmark har de en slags mellomløsning der man innenfor regioner er pålagt å ta imot et visst antall. Nå synes jeg vi skal ta den diskusjonen også her i Norge, sier Nesse.

Hjelpeorganisasjonen Røde Kors, som også driver asylmottak, mener det må tas substansielle grep, for å få fart på bosettingen.

– Dagens situasjon er uholdbar, sier Annette Sørlie, seniorrådgiver for migrasjon og flerkulturelt arbeid i Røde Kors.

Vil ta det beste fra Sverige

Også SV mener Norge må tenke nytt om bosetning.

– SV vil fremme forslag om et annet bosettingssystem der vi kan plukke det beste fra den svenske og den danske modellen, sier Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På bakgrunn av diskusjonen om Norge skal ta imot 10.000 syriske flyktninger, har barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sendt brev til alle landets kommuner der hun ber om tilbakemelding på hvor mange flyktninger den enkelte kommune kan bosette i 2015 og 2016. Fristen for tilbakemelding var satt til onsdag.

Les også
KrF åpner for å ta Syria-regningen senere
Les også
FN: IS ansvarlig for seksuell vold uten sidestykke
Les også
Bare kristne flyktninger?
Les også
Frp: Uaktuelt å tvinge kommunene til å ta imot flere flyktninger
Les også
Ber leirstader opne dørene for flyktningarLeirstader