En palestinsk gutt leker på en lekeplass nær et boligområde i småbyen Beit Lahiya nord på Gazastripen i slutten av juli. Øyenvitner sier at bygningene ble ødelagt av israelske luftangrep under den 50 dager lange krigen i Gaza i fjor sommer. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB scanpix

Barnedødeligheten øker på Gazastripen

Barnedødeligheten på Gazastripen har økt for første gang på 53 år, viser en ny FN-studie.

Antallet babyer som dør før fylte ett år har gått ned de siste tiårene i Gaza, men i fjor viste tallene at det har vært en økning, opplyser FNs hjelpeorganisasjon på Gazastripen (UNRWA).

LES: Flere pågrepet etter mordbrann

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 1960 døde 127 per 1.000 fødsel, mens tallet i 2008 var 20.2 per 1.000 fødsel. Under den siste tellingen i 2013, hadde tallet imidlertid økt til 22.4 per 1.000 fødsel, opplyser UNRWA, som har samarbeidet med eksterne uavhengige grupper for å verifisere tallene.

– Det er vanskelig å vite akkurat hva som er årsaken, men jeg frykter at det er en del av en større trend. Vi er svært bekymret for hva slags innvirkning langtidsblokaden har på helsetilbud, medisintilgang og annet utstyr til Gaza, sier FN-organisasjonens leder Akihiro Seita.

LES: 16-åring døde etter knivstikking i homoparade

Israel innførte blokade på Gazastripen i 2006, etter at den palestinske Hamas-bevegelsen tok en israelsk soldat til fange. Under krigen på Gazastripen i fjor sommer ble minst 500 barn drept.

Ifølge FN ble 2.100 palestinere, de fleste sivile, og 73 israelere, de fleste av dem soldater, drept.

Les også
– Ingen ba oss kjempe mot Israel
Les også
Amerikanere vil helst ha kristne og jøder
Les også
Palestinsk far død etter mordbrann på Vestbredden
Les også
Hamas vil konfrontere Israel etter mordbrann
Les også
Flere pågrepet etter mordbrann på Vestbredden