Bilder av noen av babyene som er født i Australia av asylsøkende mødre, og som nå kan bli deportert til en avsidesliggende stillehavsøy – i tråd med Australias strenge flyktningpolitikk. Foto: Reuters / NTB scanpix

Australia kan deportere spedbarn til stillehavsøy

Australsk høyesterett gir grønt lys for å returnere asylsøkere og deportere spedbarn til en omstridt flyktningleir på den avsidesliggende stillehavsøya Nauru.

I praksis innebærer avgjørelsen at 37 spedbarn født i Australia kan deporteres til den australskdrevne leiren. Også 54 andre barn og nærmere 170 voksne som ble fløyet fra Nauru for å få behandling på sykehus, vil bli sendt tilbake.

Både FN og menneskerettsgrupper har kritisert Australia for å sende flyktninger og asylsøkere som ankommer Australia, til leire på Nauru og Papua New Guinea, hvor de blir plassert under streng kontroll, ofte i perioder på flere år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Landets høyeste domstol stemte onsdag over saken der en bangladeshisk båtflyktning ble sendt til Nauru, før hun ble tatt med til Australia for medisinsk behandling under en graviditet. Kvinnens advokater mener det bryter med loven å sende henne tilbake til Nauru, men domstolen avgjorde med seks mot én stemme at det å sende asylsøkere til stillehavsøyer, ikke er i strid med grunnloven.

– Lovgyldigheten er en ting, moral en annen, sier leder Daniel Webb i menneskerettighetssenteret HRLC.

Les også
Australia vil fengsle terrormistenkte barn
Les også
Australia vil sende flyktninger til Filippinene