Kaci Kullmann Five, leder av Nobelkomiteen, offentliggjør vinneren av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Arabisk vår ga overraskende fredspris

Ingen tippet på forhånd at fredsprisen skulle gå til den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog. – En hyllest til den arabiske våren der den har lyktes slår PRIO-sjef Kristian Berg Harpviken fast.

Les flere saker og reaksjoner påfredsprisen 2015

– Dette er en pris som hyller den arabiske våren der den arabiske våren lykkes, konstaterer direktøren for fredsforskningsinstituttet PRIO.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er på mange måter en nokså trygg pris, for dristig eller grensesprengende er den ikke, tilføyer Harpviken.

Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five kunngjorde prisvinneren for første gang fredag. Hun er tilfreds med at verken medier eller eksperter på forhånd tippet rett vinner.

– Det er vi selvfølgelig alltid fornøyd med. Målet er ikke alltid å overraske, men vi ønsker å ha vinneren for oss selv til lederen står her, sa Five etter at hun hadde lest opp begrunnelsen for at Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia var tildelt årets fredspris.

Fire organisasjoner

Fredsprisen tildeles for bidraget til å bygge demokrati i Tunisia i etterkant av sjasminrevolusjonen i 2011. Kvartetten består av fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisia.

– Det er denne kvartetten, ikke de fire organisasjonene hver for seg, som tildeles årets fredspris, sier Five.

– Vi sender en beskjed til verden om at fredelige forhandlinger og enighet er den beste måten å ta vare på landets befolkning på, sier hun.

Tunisias autoritære leder Zine al-Abidine Ben Ali, som hadde styrt landet siden 1987, flyktet fra Tunisia etter omfattende protester i desember 2010 og januar 2011 som har fått navnet sjasminrevolusjonen.

– Gir håp

Ved å tildele fredsprisen til den tunisiske dialogkvartetten forsøker Nobelkomiteen å påskynde og stimulere demokratiprosessen i Midtøsten, mener NUPI-direktør Ulf Sverdrup.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en pris til den arabiske våren, eller det som er igjen av den. Det har vært en periode med stor ustabilitet i etterdønningene, men Tunisia er det landet som er minst rammet. Dette gir vel et slags håp, sier Sverdrup til NTB.

SVs Heikki Eidsvoll Holmås, som nominerte den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog til Nobels fredspris, gratulerer kvartetten med prisen. Han nominerte kvartetten sammen med Åsmund Aukrust (Ap).

– Bidro til demokrati

Kvartetten kom i stand sommeren 2013 da demokratiseringsprosessen sto i fare for å bryte sammen som følge av politiske drap og omfattende sosial uro.

I komiteens begrunnelse heter det at Kvartetten etablerte en alternativ og fredelig politisk prosess da landet sto på randen av borgerkrig som bidro til at Tunisia på få år har kunnet etablere et konstitusjonelt styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro.

Også i fjor ble fagbevegelsen UGTT nominert til fredsprisen. Da folkeopprøret i Tunisia så ut til å ende i en uløselig maktkamp mellom islamistiske og sekulære krefter, var det UGTT som meklet fram en løsning.

Den nasjonale dialogen som kom på plass, førte fram til en timeplan for en ny grunnlov og valgprosess. Da avtalen om grunnloven ble signert 27. januar, tok landet det siste steget mot et fullverdig demokrati.

(©NTB)