Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Anundsen vil sende asylsøkere i fengsel

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) foreslår at åpenbart grunnløse asylsøkere skal kunne fengsles i inntil tre døgn.

I et nytt forslag som ble sendt på høring fredag, skriver Justis- og beredskapsdepartementet at asylsøkere som leverer grunnløse søknader, skal kunne fengsles i opptil 72 timer mens søknaden behandles.

Anundsen kaller forslaget «et viktig signal».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det vi sender på høring nå, er et forslag om at asylsøkere som leverer åpenbart grunnløse asylsøknader, saker som kan behandles i en hurtigprosedyre på to døgn, også kan fengsles i påvente av saksbehandlingen, sier han til NRK.

Vil stoppe forsvinninger

Ifølge Anundsen er formålet å forhindre at asylsøkere som ikke har grunnlag for beskyttelse, stikker av.

– Slik det er i dag, kommer noen inn, før de rett og slett forsvinner. Når de får avslag på asylsøknadene, finner man ikke igjen disse personene, sier han.

I høringsforslaget understrekes det at mindreårige asylsøkere og asylsøkere med mindreårige barn ikke skal kunne fengsles.

Utlendingsdirektoratet har en hurtigprosedyre for asylsøknader som kommer fra personer fra land som regnes som trygge. Denne er kjent som 48-timersprosedyren. Det er søkere som faller innenfor denne kategorien, som nå skal kunne fengsles.

I hovedsak har det vært snakk om søkere fra østeuropeiske land som Albania, Serbia, Bosnia-Hercegovina, Makedonia og Georgia.

Enighet blant de borgerlige

Hovedgrepet i forslaget er i samsvar med avtalen som i fjor ble inngått mellom Frp, Høyre, KrF og Venstre om politikken på utlendingsfeltet. De fire partiene har forpliktet seg til å støtte forslaget i Stortinget.

Men høringsforslaget inneholder også punkter som ikke er omtalt eksplisitt i avtalen. Blant annet åpnes det for at personer som har fått avslag etter 48-timersprosedyren, skal kunne fengsles på grunn av unndragelsesfare. Et avslag på en åpenbart grunnløs asylsøknad skal i seg selv telle som et moment som tilsier fare for unndragelse, mener departementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høringsfristen er satt til 3. oktober.

Får kritikk

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) er svært kritisk til forslaget.

– Det å fengsle noen er et særdeles inngripende tiltak og et tiltak man må benytte med varsomhet. Å fengsle noen kun fordi de søker asyl i Norge og ønsker en bedre fremtid – selv om det ikke skulle være grunnlag for det – det mener vi er negativt, sier juridisk rådgiver Andreas Furuseth i NOAS til NRK.

Også Antirasistisk Senter reagerer.

– Et samfunn må være på vakt når myndighetene begynner å fengsle mennesker som ikke har gjort noe galt – for å forhindre at noen av dem kanskje kan gjøre det. Det strider med grunnleggende prinsipper og verdier i vårt samfunn, sier leder Rune Berglund Steen.