Anundsen vil ha flere innspill mot radikalisering

De vil lytte mer enn de vil snakke, lover Erna Solberg og Anders Anundsen, som inviterer til dialogmøte for å bekjempe radikalisering og torsdag.

Det har gått to år siden regjeringen lanserte sin handlingsplan motradikalisering og voldeligekstremisme. JustisministerAnders Anundsen (Frp) mener samfunnet og trusselbildet har endret seg, og at det nå er på tide å ta planen et steg videre.

Sammen med statsministerErna Solberg (Høyre) inviterer han torsdag ulike frivillige organisasjoner og tros- og livssynssamfunn til dialogmøte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det som har forandret seg, er at vi har gjennomført en del av tiltakene i handlingsplanen, mens andre er iverksatt. For eksempel startet noen tiltak med kunnskapsinnhenting, men har nå gått over i en mer konkret fase, sier Anundsen til NTB.

– For tidlig å se effekt

I hvor stor grad regjeringens handlingsplan på 30 punkter har lyktes, er det for tidlig å si noe om, mener han.

Det er også for tidlig å si noe konkret om hvordan trusselbildet har utviklet seg i løpet av de siste to årene, og om trusselen fra radikale islamister er redusert, mener han.

– Det er gjort mye godt arbeid som har gitt effekt. Mange kommuner har jobbet godt gjennom forebyggende tiltak i førstelinjetjenesten og ved å innhente informasjon. Slike tiltak gir resultater over tid, sier Anundsen.

– Straffeforfølging virker

Det er blitt straffbart å delta som fremmedkriger eller å rekruttere til slike oppdrag. Noen av de såkalte Syria-farerne har nå fått sin sak behandlet i rettsvesenet. Så sent som i august ble to menn dømt til flere års fengselsstraff for å ha sluttet seg til IS og inngått terrorforbund.

– Nye hjemler og straffeforfølging virker forebyggende. Men noe av det aller, aller viktigste vi kan drive med, er forebygging. Det er her det gjelder å være mest kreativ, sier justisministeren.

Han har ingen nye forslag på blokka som han skal lufte under dialogmøtet torsdag. Formålet er først og fremst å lytte og be om flere innspill.

– Vi er opptatt av å lytte til dem som kan bidra. Det er viktig at vi ikke presenterer ferdige tanker om dette, sier han. (©NTB)