Al Jazeera-journalist Baher Mohamed (til høyre) i rettssalen i Kairo i begynnelsen av august. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB scanpix

Al Jazeera-journalister dømt til tre års fengsel i Egypt

De tre Al Jazeera-journalistene Mohammed Fahmy, Baher Mohammed og Peter Greste er dømt til tre års fengsel i Egypt for å ha støttet Det muslimske brorskap.

Canadiske Fahmy og Egyptiske Mohammed var til stede i retten lørdag, mens australske Greste – som ikke befinner seg i Egypt – er dømt in absentia.

– Dagens dom er nok et målrettet angrep på pressefriheten. Det er en mørk dag for det egyptiske rettsvesenet, heter det i en uttalelse fra Al Jazeera.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ulovlig

Det muslimske brorskapet ble erklært ulovlig i Egypt etter at militæret styrtet daværende president Mohamed Mursi sommeren 2013. De tre journalistene ble pågrepet i desember samme år.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner leder dagens president Abdel Fattah al-Sisi et regime som målrettet knuser all opposisjon i landet.

Imidlertid er saken til tre journalistene blitt en torn i øyet for presidenten – som har vært under voldsomt internasjonalt press som følge av straffeforfølgelsen.

En rekke land, FN, menneskerettighetsorganisasjoner og journalistorganisasjoner har krevd at tiltalene frafalles – og mange forventet at de tre ville bli frifunnet.

Ikke første rettsrunde

Det var i juni i fjor det skapte stor internasjonal oppstandelse da de tre ble dømt til svært strenge straffer. Greste og Fahmy fikk da sju år, mens Mohamed ble dømt til ti års fengsel.

Grunnet mangelfulle bevis mot de tre journalistene i dommen beordret en ankedomstol ny behandling av saken. I påvente av den nye rettsbehandlingen ble Fahmy og Mohammed løslatt fra fengsel. Greste ble deportert fra Egypt i februar i år. (©NTB)

Les også
253 dømt til livsvarig fengsel i Egypt
Les også
Egypt omgjør omstridt terrorlov