49 år gamle Aqeela Asifi er tildelt årets Nansenpris for sitt arbeid med å utdanne afghanske flyktningjenter i Pakistan. Illustrasjonsfoto. Reuters / NTB scanpix

Afghansk lærer får Nansenprisen

Den afghanske læreren Aqeela Asifi, som har viet livet til å undervise flyktningjenter i Pakistan, er tildelt årets Nansenpris.

Prisen, som deles ut av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), er på drøyt 800.000 kroner og har tidligere gått til blant andre Eleanor Roosevelt, Graça Machel og Luciano Pavarotti.

DAGENSDEBATT: Ikke glem dem som er fanget i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen.

49 år gamle Aqeela Asifi, som selv flyktet fra Afghanistan i 1992, har til tross for knappe ressurser og betydelige utfordringer i en mannsdominert kultur sikret skolegang for tusenvis av jenter i flyktningleiren Kot Chandana i Pakistan.

– Når mødre har fått skolegang, så vil også framtidige generasjoner få skolegang. Om vi utdanner jenter, så utdanner vi derfor framtidige generasjoner, sier hun.

– Folk som Aqeela Asifi har forstått hvordan dagens flyktningbarn vil avgjøre framtida til hjemlandet sitt og framtida til den verden vi lever i, sier FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres.

Over 2,6 millioner afghanere lever som flyktninger i andre land, og av disse er halvparten barn. En stor del av flyktningene bor i Pakistan, der bare 20 prosent av flyktningbarna går på skole.

Nansenprisen deles ut under en seremoni hos UNHCR i Genève 5. oktober.

Les også
Gir bort dagslønn til syriske flyktninger
Les også
Treneren som har fått pris for integrering
Les også
Vanunu på israelsk TVMordechai Vanunu (60)
Les også
I denne kirken tar de integrering på alvorMisjonskirken Oslo Syd
Les også
Hareide omtalt i profeti-bok - støtter kritikken