Demonstranter som er imot en oppmykning av Chiles strenge abortlov, holder fram falske fostre i protest. Foto: Ivan Alvarado / Reuters / NTB scanpix

Abortreform i Chile kan møte problemer

Splittelse i president Michelle Bachelets regjeringskoalisjon kan legge hindringer i veien for hennes forslag om abortreform i Chile.

Ledende politikere i det kristeligdemokratiske partiet sier at mindre enn en tredel av partiets 21 medlemmer av Kongressen vil støtte alle deler av reformforslaget. Det betyr at Bachelet og hennes sosialistparti ikke har nok stemmer til å få hele reformen vedtatt.

Chile er et av bare seks land i verden som har totalforbud mot abort. Reformforslaget innebærer at abort skal bli lovlig når morens liv er i fare, når fosteret ikke er levedyktig, og i tilfeller av voldtekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trolig er det delen av forslaget om svangerskap som resultat av voldtekt som det er vanskeligst for mange kristeligdemokrater å gå med på. De ønsker også at faren skal gi sitt tilsagn til abort når fosteret ikke er levedyktig.

– En stor del av partiet har store tvil om minst en av reformene. Akkurat nå har vi bare seks kongressmedlemmer som støtter reformen, sier Victor Torres, en av partiets medlemmer av helsekomiteen og en tilhenger av forslaget.

Lovte reform

Bachelet lovte reform av den strenge abortlovgivningen da hun ble valgt til president for annen gang i 2013, men hennes støtte har falt som følge av flere korrupsjonsskandaler, og hennes stilling i Kongressen er derfor svekket.

LES: Prest dømt for pedofili - slipper å sone i fengsel

Dersom hun prøver å presse gjennom abortreformen, risikerer hun derfor å bruke opp politisk kapital hun trenger til andre reformer, blant annet en styrking av ansattes rettigheter og en overhaling av det privatiserte utdanningssystemet, som hun trenger kristeligdemokratenes støtte til.

Foruten Chile er det bare El Salvador, Nicaragua, Malta, Den dominikanske republikk og Vatikanstaten som har totalforbud mot abort i alle tilfeller. I Chile risikerer en kvinne fem års fengsel for abort, men det er vanligere med bare bøter.

Oppmykning i andre land

I de siste årene har det vært en oppmykning av abortlovene i en rekke latinamerikanske land, som Argentina, Colombia og Bolivia. Uruguay var det første latinamerikanske landet etter Cuba som legaliserte abort.

I det sosialt konservative Chile har en rekke andre reformer sett dagens lys de siste årene. Skilsmisse ble tillatt i 2004, likekjønnede ekteskap i fjor, og en meningsmåling i fjor viste at 70 prosent av chilenerne støtter abort i de tilfellene Bachelets reformer ville åpne for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Salmer og selfies for Støre i Sarons dalSarons Dal
Les også
Messiansk misjonskafé måtte stenge
Les også
Abortklinikk beskyldes for organhøstingAbort i USA
Les også
Fikk hatbrev fordi sønnen hennes har Downs syndrom
Les også
Advarer mot kroppspress i sommersolaKroppspress