Den mistenkte gjerningsmannen etter kirkedrapene i Charleston i South Carolina, er identifisert som 21 år gamle Dylann Roof. Foto: Reuters / NTB scanpix

21-åring pågrepet etter kirkeskyting i USA

Dylann Roof (21) var bevæpnet, men samarbeidsvillig, da han ble pågrepet av amerikansk politi, mistenkt for kirkemassakrene i Charleston i South Carolina.

Roof satt i en bil og ble pågrepet mens han ventet på grønt lys i et veikryss i Shelby i nabodelstaten North Carolina torsdag formiddag lokal tid. Han var bevæpnet, men oppførte seg rolig og var samarbeidsvillig, opplyser politisjef Gregory Mullen på en pressekonferanse.

21-åringen var etterlyst etter at ni personer ble drept i en afroamerikansk kirke onsdag kveld. Politiet tror at han var alene om drapene og mistenker ingen andre for å være delaktige i massakren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fikk våpen

Roof fylte 21 år i april og fikk en pistol i kaliber 45 av faren i bursdagspresang, sier onkelen Carson Cowles i et intervju med Reuters. Han sier han gjenkjente nevøen på overvåkingsbildene som politiet offentliggjorde etter drapene.

– Jo mer jeg ser på det, jo mer overbevist er jeg om at det er ham, sier Cowles.

Politiet har mistanke om at drapene var rasistisk motivert. I et bilde på Facebook har Roof på seg en jakke med flagget til Rhodesia, det nåværende Zimbabwe, og det sørafrikanske flagget fra apartheid-tiden.

Det amerikanske justisdepartementet kunngjorde torsdag at drapene blir etterforsket som hatkriminalitet.

Pastor drept

Emanuel African Methodist Episcopal Church har bibelskole hver onsdag kveld, og det var under en bibeltime at gjerningsmannen tok seg inn. Han satt sammen med kirkegjengerne i rundt en time før skytingen startet, ifølge politiet.

Åtte personer ble skutt og drept inne i kirken, mens én døde på sykehus. Ytterligere én person ble såret og er på sykehus. Også to andre som var til stede, overlevde angrepet.

Kirkens pastor, Clementa Pinckney, som også er folkevalgt i South Carolina, var blant de drepte, skriver borgerrettighetslederen Al Sharpton på Twitter.

– Det er ille, det ser skikkelig ille ut der inne, sa den lokale pastoren Thomas Dixon etter hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bombetrussel

Justisminister Loretta Lynch sier det foreløpig er for tidlig å avgjøre om drapssaken skal føres i en delstatsdomstol eller en føderal domstol.

– Dette er en forferdelig og hjerteskjærende tragedie i denne historiske kirken. En ond og hatefull person tok livet til borgere som var samlet til bønn, sier borgermesteren i byen, Joe Riley til avisen Post and Courier.

Rett etter skyteepisoden anholdt politiet en mann med ryggsekk og et fotoapparat, men han ble ifølge politiet løslatt senere.

En talsmann for politiet i Charleston opplyste at det var framsatt en bombetrussel i forbindelse med skytingen, men sa senere at det ikke var hold i trusselen.

Les også
Antatt gjerningsmann pågrepet etter kirkeangrep
Les også
Ni drept i skyting i historisk kirke i USA