Sikkerhetsstyrker søker etter personene som angrep nasjonalforsamlingen og et museum i Tunisias hovedstad Tunis 18. mars. Foto: AFP PHOTO / FETHI BELAID

19 drept i terrorangrep i Tunisia

Turister fra Polen, Italia, Tyskland og Spania er blant de i alt 19 drepte i angrepet i Tunis, opplyser Tunisias statsminister Habib Essid.

17 utenlandske turister, en sivil tunisier og en tunisisk politimann ble drept i angrepet mot nasjonalforsamlingen og et museum i den tunisiske hovedstaden onsdag. Mange turister ble også holdt som gisler. Etter det norsk UD kjenner til, er ingen nordmenn rammet av angrepet.

Angrepet og gisselaksjonen er over, og de to gisseltakerne er drept av tunisiske spesialstyrker, ifølge myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjerningsmennene gikk til angrep på nasjonalforsamlingen og Bardo-museet som ligger like ved, onsdag ettermiddag. Det var ikke umiddelbart kjent hvem som sto bak angrepet.

Her løper turister i sikkerhet under angrepet (video fra NRK):

Varte i flere timer

De første meldingene om skyting ved nasjonalforsamlingen kom like før klokka 13 norsk tid. Nærmere to og en halv time senere opplyste myndighetene at det hele var over.

De to gisseltakerne var væpnet med kalasjnikover og tok flere turister som gisler inne i nasjonalmuseet. Det var britiske, italienske, franske og spanske statsborgere blant gislene, ifølge BBC.

Museumsbygningen ligger like ved siden av den tunisiske nasjonalforsamlingen. Parlamentarikerne, som diskuterte anti-terrorlovgivning da angrepet fant sted, ble evakuert.

Råd til nordmenn

Ingen nordmenn er berørt av terrorangrepet, så vidt Utenriksdepartementet kjenner til. UD jobber fremdeles med å få oversikt over situasjonen. Nordmenn i området oppfordres til å holde seg innendørs, opplyser pressekontakt Rune Bjåstad til NTB.

For øvrig oppfordrer Utenriksdepartementet reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Tunisia, ifølge departementets reiseråd. Rådet ble gitt før onsdagens hendelser.

Arabiske våren

Tunisia regnes som det eneste landet der folkeopprøret under den arabiske våren i 2011 førte til en vellykket demokratisk prosess.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bekymringen for sikkerheten i Tunisia har derimot økt ettersom nabolandet Libya er blitt mer og mer ustabilt. I tillegg har mange tunisiere reist for å kjempe som fremmedkrigere i Irak og Syria, noe som har ført til økende frykt for at terror kan finne sted på tunisisk jord.

Landet styres nå av en regjering som består av både sekulære og moderate islamistiske politikere.

Sjokkert

EU-president Donald Tusk sier han er sjokkert over angrepet i Tunisia som har kostet 19 personer livet.

– EU og Tunisia vil ikke la seg skremme av terrorisme, verken hjemme eller ute, skriver Tusk i en uttalelse.

– Vi er rede til å støtte tunisiske myndigheter mot voldelig ekstremisme og berømmer den raske inngripenen for å frigjøre gislene som var involvert, fremholder EU-presidenten.

Les også
Minst sju turister drept i angrep i Tunisia
Les også
Angrep nasjonalforsamling - minst åtte turister drept