Røyk stiger opp over oldtidsbyen Palmyra i Syria på dette bildet som ble tatt tirsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

– IS kontrollerer over halve Syria

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) kontrollerer mer enn 50 prosent av syrisk territorium etter å ha inntatt oldtidsbyen Palmyra, ifølge en eksilgruppe.

De ytterliggående islamistene, som kontrollerer store landområder øst og nord i Syria, har tatt kontroll over hele byen, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– IS-opprørere har inntatt alle deler av Tadmur, inkludert byens arkeologiske områder, sier SOHR-leder Rami Abdulrahman, som bruker det arabiske navnet på Palmyra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Foreløpig har det ikke kommet meldinger om at IS har startet å ødelegge de eldgamle romerske kulturminnene i oldtidsbyen.

Harde kamper

Ekstremistgruppen tok full kontroll over Palmyra etter å ha tatt den militære flyplassen, etterretningshovedkvarteret og et fengsel fra de syriske hærstyrkene sent onsdag kveld.

Mer enn 100 syriske soldater ble drept i kampene i og rundt byen onsdag og natt til torsdag. IS melder selv på Twitter at hæren har etterlatt et stort antall døde i byen.

Palmyra er den første store byen IS har tatt direkte fra syriske regjeringsstyrker.

Gruppen kontrollerer nå over halvparten av Syrias territorium, men det er i hovedsak snakk om tynt befolkede områder. Syrias store byer, inkludert hovedstaden Damaskus, ligger vest i landet mot grensen til Libanon og kysten. Den syriske hæren har prioritert disse områdene.

Verdensarv

Palmyra står på UNESCOs verdensarvliste, og det er frykt for at oldtidsminnene i byen vil bli ødelagt av IS. Byen inneholder mange godt bevarte tempelruiner fra romertiden, og det finnes også et antikt amfiteater der.

Onsdag opplyste sjefen for Syrias fortidsminner at hundrevis av antikke statuer har blitt flyttet fra oldtidsbyen til et sikkert sted.

Minst 462 mennesker er drept, deriblant 71 sivile, siden IS startet offensiven mot byen 13. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ber politikerne velge kristne på flukt fra SyriaForhandlinger
Les også
Fire IS-ledere drept i amerikansk Syria-raid
Les også
– Danmark har ikke lært av norske terrorfeil
Les også
Siste skanse mot Islamsk Stat
Les også
IS-lederen ber alle muslimer bære våpen