– Vi har planer om å stenge grensene for alle som sendes tilbake med tvang, sier Afghanistans flyktningminister til Klassekampen. Bildet viser justisminister Anders Anundsen (Frp) etter høringen om asylbarn i Stortinget i februar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Afghanistan vil stanse alle tvangsreturer fra Norge

Afghanistan vil stenge grensene for alle som sendes tilbake fra Norge med tvang, sier landets flyktningminister, som krever en ny returavtale med Norge.

– Vi har bedt om at ingen må bli tvangsreturnert inntil det foreligger en ny returavtale, sier Afghanistans flyktningminister Seyed Alem Hoseini Balkhi i et intervju med Klassekampen.

– Vi har planer om å stenge grensene for alle som sendes tilbake med tvang, forteller Balkhi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har sendt brev

Balkhi sier han mandag sendte et brev til Norge hvor han ber om midlertidig stans i returavtalen, skriver Klassekampen. Et slikt brev ble også sendt til sju andre land Afghanistan har returavtale med, deriblant Sverige og Danmark.

– Da vi undertegnet returavtalene, var situasjonen en annen i Afghanistan. Nå er sikkerhetssituasjonen kraftig forverret. De fleste som blir tvangsreturnert, kommer fra områder hvor det ikke finnes sikkerhet, sier Balkhi.

Justisdepartementet skriver i en epost til Klassekampen at de ikke er kjent med at det foreligger et brev. Men de opplyser samtidig at den norske ambassaden i Kabul har informert dem om at Balkhi ønsker en gjennomgang av alle landets returavtaler, og at dette kan føre til et ønske om endringer.

– Foreløpig har ikke Norge mottatt noen konkrete ønsker om endringer i vår avtale. Vi har ikke mottatt melding om at afghanske myndigheter ønsker å suspendere eksisterende avtale, i påvente av eventuelle endringer, skriver departementet.

– Kinkig

Økningen i antall returer fra Norge til Afghanistan har bidratt til beslutningen om at returavtalene med flere land blir midlertidig stanset, sier Balkhi til Klassekampen.

– Om Afghanistan stenger grensene nå, og sier at nok er nok på grunn av norsk politikk, så er dette en kinkig sak for Norge, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Toskedal til avisen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) gjentok senest for én uke siden at asylsamarbeidet med Afghanistan er godt: – Vi har et godt og nært samarbeid med afghanske myndigheter, men dette er jo også noe som går i bølger, sa justisministeren fredag forrige uke til NTB.

Uttalelsen kom dagen etter at Bergens Tidende meldte at en tvangsreturnert kvinne og hennes to små døtre ble nektet innreise til Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innreisenekten skjedde under en uke etter at Anundsen under stortingshøringen om asylbarna sa samarbeidet med Afghanistan fungerer som det skal – noe Anundsen måtte slå fast etter at et brev fra afghanske myndigheter, mottatt av Justisdepartementet 7. november i fjor, omtalte en trussel om å stoppe samarbeidet med Norge. (©NTB)

Les også
Afghanistan stanset tvangsretur – familie tilbake i Norge
Les også
Nå venter han på svar fra Oslo tingrett
Les også
Trakk mistillitsforslag mot justisministerenHent barna hjem
Les også
Betenkt over kirkers kamp for afghanereDag Ottar Hansen
Les også
Asylsøkeren Jesus