Ønsker mer bruk av omvendt voldsalarm

Domstolene må bli flinkere til å idømme bruk av såkalt omvendt voldsalarm, oppfordrer justisminister Anders Anundsen (Frp).

Et bredt flertall på Stortinget ber nå regjeringen komme med en lov som forbyr personforfølgelse, såkalt stalking.

SV ønsker i tillegg at det åpnes for økt bruk av omvendt voldsalarm i slike saker, noe justisministeren ikke var avvisende til under debatten i Stortinget mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Omvendt voldsalarm har vært en mulighet siden 2014 i saker med dom på besøksforbud, men bare to slike dommer er avsagt til nå. Ordningen går enkelt sagt ut på at gjerningspersonen får en sender rundt beinet som kobles til en sone rundt offerets nærmiljø. Kommer gjerningspersonen innenfor sonen, vil alarmen gå og politiet komme.

– Jeg har fått opplyst fra Politidirektoratet at flere slik saker er på trappene. Jeg tror at med økt informasjon, så vil domstollene bli mer oppmerksom på denne muligheten. Domstolene må ta inn over seg at det er et bredt politisk flertall som ønsker økt bruk av omvendt voldsalarm, sa Anundsen fra talerstolen i Stortinget mandag.

SV-representant Karin Andersen slo fast at «vi har ingen tid å miste». At offeret er den som pålegges restriksjoner gjennom bruk av klassisk voldsalarm, mens gjerningspersonen får gå fritt rundt, er en utålelig situasjon, understreket hun.

Les også
Voldsalarm til forfulgte konvertitter