OVERVÅKET: Selv om den katolske kirke er formelt anerkjent i landet, møter katolikker som driver sosialt arbeid mange steder store problemer, ifølge rapporten fra Stefanusalliansen og CSW.

Vietnam møter kristne med mistro og kontroll

40 år etter Vietnamkrigens slutt, er landet som kommunistregimer flest på ett område: Kristne blir fremdeles forfulgt for sin tro.

Fremdeles opplever vietnamesiske kristne å bli overvåket, trakassert og vilkårlig fengslet. Gudstjenester blir raidet, huskirker stengt og kristne blir fordrevet fra landsbyene sine.

Det er særlig nyomvendte og kristne fra minoriteter i høylandet som blir forfulgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette kommer frem i en fersk rapport som er laget av Stefanusalliansen og den britiske menneskerettighetsorganisasjonen Christian Solidarity Worldwide.

– I de store byene kan man se en viss forbedring når det gjelder religionsfrihet. På landsbygda og blant minoritetene er situasjonen derimot blitt verre, sier Kristin Storaker, menneskerettighetsrådgiver i Stefanusalliansen.

– Det er først og fremst myndighetene som forfølger, men vi ser også eksempler på at nyomvendte blir utstøtt fra lokalsamfunnet sitt. De blir nektet å flytte hjem med mindre de går tilbake til sin gamle tro, forteller hun.

Overvåket FN-utsending

Hvor ille det står til, ble klart for all verden da FNs spesialrapportør for religionsfrihet, Heiner Bielefeldt, reiste til Vietnam for å undersøke situasjonen i fjor. Til tross for at spesialrapportøren var invitert av vietnamesiske myndigheter, ble han overvåket og hindret i å bevege seg fritt. Også personene han møtte til samtaler, ble overvåket av politiet.

– Dette var klare brudd på spesialrapportørens mandat. Når et land inviterer ham, skal han få arbeide fritt og åpent. Men dette bare illustrerer problemet i Vietnam, sier Storaker.

Da Bielefeldt også oppdaget at noen av dem han hadde avtalt å møte, ble utsatt for trusler, trakassering og fikk reiseforbud av politiet, avbrøt han oppholdet i Vietnam.

Rapporten fra Stefanusalliansen/CSW er som et innspill til spesialrapportørens egen rapport som er blitt presentert for FNs menneskerettighetsråd.

– En felle

Protestantiske kristne er ikke de eneste som har problemer i Vietnam. Rapporten tar også for seg situasjonen for katolikker, daoister, muslimer og flere buddhistiske grupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ett av problemene er myndighetenes krav om at alle trossamfunn må ha offentlig registrering. Å få slik registrering er likevel svært vanskelig.

– Selve prosessen med å få slik registrering er så komplisert at den blir et hinder i seg selv. Resultatet er at lovlydige menigheter blir lovbrytere, sier Storaker, som beskriver prosessen som en felle.

Myndighetene får nemlig detaljert informasjon om menighetene gjennom søknadsprosessen. Dette gjør de kristne forsamlingene svært sårbare.

«Mange menigheter lar være å registrere seg, fordi de er redd for at registreringen vil gjøre det lettere for myndighetene å kontrollere dem,» heter det i rapporten.

Presset til å fornekte

Vietnam har en viss beskyttelse av trosfriheten i lovverket. Hvordan kristne og andre religiøse grupper blir behandlet, kommer likevel i stor grad an på holdningene til lokalt politi og offentlige tjenestemenn.

Kristne i høylandet utsettes for massivt press for å fornekte troen.

– Det finnes også eksempler på at minoritetsfolk har mistet trygdeytelser når de er blitt kristne. Det er en sterk oppfordring til ikke å bli kristen, sier Storaker.

Minoritetenes problemer blir bekreftet av en rekke andre kilder. Analytiker i organisasjonen Åpne Dører, Thomas Müller, forteller om mer enn 70 kristne fra montagnard-folket i det sentrale høyaldndet som flyktet til Kambodsja, men senere ble sendt tilbake til Vietnam.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er bedre å dø av sult i jungelen i Kambodsja enn av forfølgelse i Vietnam, har vietnamesiske flyktninger sagt til Åpne Dører.

Kirkeraid

Så sent som i mars i år ble to pastorer i Yen Bai-provinsen arrestert. Samme måned ble en husmenighet med 80 medlemmer raidet av politiet. Lokale kristne sier, ifølge nyhetsbyrået World Watch Monitor, at de blir bøtelagt hvis de forsøker å starte kirke i landsbyen sin.

I februar ble kristne i Dien Bien-provinsen angrepet og mishandlet av politiet.

De siste årene har vietnamesiske myndigheter og den katolske kirke gjort tiltak for å bedre relasjonene. Selv om den katolske kirke er formelt anerkjent i landet, møter katolikker som driver sosialt arbeid mange steder store problemer, ifølge rapporten fra Stefanusalliansen og CSW.

Folkets talerør

Én av grunnene til vietnamesiske myndigheter er skeptiske til de religiøse gruppene, er at ledere og lekfolk har stått i fremste linje i kampen for menneskerettigheter og rettsstat.

Siden landet verken har opposisjonspartier eller uavhengige menneskerettighetsorganisasjoner, er trossamfunnene blitt et talerør for folket. Det er de som setter ord på folkets lidelser og presser på for å få reformer, heter det i rapporten fra Stefanusalliansen og CSW.

Tallet på vietnamesere som bekjenner seg til et trossamfunn er økende, melder rapporten, med landets egne myndigheter som kilde.

Vietnam

Har lovfestet trosfrihet, men lovverket blir ulikt praktisert.

Uregistrerte trossamfunn og minoritetskristne forfølges.

Religiøse grupper melder om overvåkning, husarrester, fengsling, vold, press på familiemedlemmer, konfiskering av eiendom, riving av gudshus og raid av religiøse møter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Solberg roste Vietnams fattigdomskamp
Les også
Mot brevkurs-rekord for Troens BevisBrevkurset «Det Nye Liv»