Ber norske politikere om hjelp til yazidi-kvinner

Ett år etter at de startet arbeid for yazidikvinner som har sluppet fri fra IS, vil norske Refugee Alliance utvide arbeidet. Stortingspolitikere lar seg imponere.

Da de reiste tilIrak for å hjelpe overlevende yazidikvinner i fjor sommer, hadde de kun 10.000 kroner på konto og et sterkt kall. Nå har de etablert kontakt med irakiske myndigheter og planlegger å utvide.

LES:Fant IS-fanget datter til salgs på internett

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fremme i Irak la ting seg forunderlig til rette. De fant et godt egnet hus i den kurdiske byenDohuk, og de fikk utstyr til å fylle hele huset gratis etter et tilfeldig møte med lederen for en organisasjon som holdt på å avvikle driften sin.

– Til sammen fikk vi verdier for 450.000 kroner i gave, fortellerSina Saltbones, leder i norskeRefugee Alliance, en organisasjon som blant annet driver traumebehandling av voldtektsofre fra borgerkrigen i Kongo.

Avtale med Kurdistan

Da Brave Heart Trauma Center åpnet i slutten av september, hadde de fått samarbeidsavtale med kurdiske helsemyndigheter. De hadde også rekruttert og lært opp fire erfarne, lokale kvinner.

– Frikjøpte kvinner blir først sendt til en helsesjekk på det offentlige overlevelsessenteret i Dohuk. Senere får de tilbud om å komme til oss, forteller Saltbones.

Senteret tar i mot grupper på fem til ti kvinner som får tilbud om et tre måneder langt opplegg med traumebasert omsorg. De har kontakt med kurdiske helsemyndigheter, slik at kvinner kan henvises til sykehus hvis det skulle bli nødvendig.

– Vi har våre traumeeksperter tilgjengelig i Norge som kan nåes på telefon og Skype 24 timer i døgnet.

Det første halve året var Brave Heart Trauma Center det eneste i sitt slag, men de siste månedene har det kommet to lignende sentre.

– Det er uansett altfor lite. Nå ber kurdiske helsemyndigheter oss om å øke kapasiteten, fordi allierte styrker og de kurdiske peshmergastyrkene har som mål å befri millionbyen Mosul. Man forventer at mange sterkt traumatiserte mennesker kommer som flyktninger til Kurdistan når byen faller, sier Saltbones.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ber om støtte

Nå ber Refugee Alliance om norsk hjelp. Nylig møtte organisasjonens ledere politikere påStortinget for å fortelle om arbeidet.

– Vi ønsket å synliggjøre den prekære situasjonen for jentene i Irak og be norske politikere trå til med ekstraordinær støtte. Til nå har arbeidet blitt finansiert gjennom givertjeneste og fagpersoner som har betalt fra egen lomme. Men dette er langt fra nok med de store behovene som kommer nå, sier Saltbones.

LES MER:Norsk hjelp varmer yazidier på flukt

HøyresSylvi Graham var en av dem som møtte Refugee Alliance.

– Barn og kvinner fra yazedifolket som er ofre for seksualisert vold er en spesielt sårbar gruppe. Det er innlysende at disse har store og spesielle behov. Her er det viktig at Norge hjelper til, sier Graham til Dagen.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er av samme oppfatning:

– Dette er en gruppe som har vært utsatt for forferdelige overgrep og har mange store behov. Norge bør absolutt bidra, sier Ropstad.

Sylvi Graham forteller at møtet med Refugee Alliance gjorde inntrykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ble imponert over organisasjonens innsats og har orientert politisk ledelse iUtenriksdepartementet om arbeidet deres. Det er politisk ledelse i UD som må ta stilling til om de skal få støtte.

Ropstad var ikke selv med på møtet med Refugee Alliance, men kjenner organisasjonens arbeid fra før.

– De gjør et fantastisk arbeid, men den konkrete fordelingen til organisasjonene er detNorad som står for, basert på faglige kriterier, sier han.

Smertelindring

Refugee Alliance er bedt om å ta imot flere kvinner og om å trene kurdiske psykologer og helsearbeidere i traumehjelp til de som har vært utsatt for seksuell vold.

LES OGSÅ:Faren var geriljakriger, hun er politiker, begge slåss for Kurdistan

Foreløpig har Brave Heart kun et tilbud på dagtid. Saltbones´ ønske er å kunne utvide til et heldøgnstilbud, der kvinner kan bo i en kritisk fase rett etter at de er kommet ut fra fangenskap.

– Vi ønsker å gi dem intensiv hjelp i starten, gjerne sammen med barna. Mange barn er sterkt preget av det de har vært igjennom, sier hun og forteller om småjenter som ikke har dusjet på månedsvis, og som har prøvd å fremstå som mentalt tilbakestående – alt for å slippe å bli voldtatt.

Refugee Alliance er også blitt utfordret av helsemyndighetene til å undervise om empati, smertelindring og traumebasert omsorg på brannskadeavdelingen på sykehuset i Dohuk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– På denne avdelingen er det nesten bare flyktninger for tiden. Mange av dem er unge jenter med svært store brannskader, som er innrapportert som selvmordsforsøk. De fleste dør etter lang tids sykeleie. Vi har mulighet til å komme inn og sikre at de får mer verdig behandling og en mindre smertefull tid, sier Saltbones.

Syria, Irak og Libanon

Sylvi Graham opplyser at Norge i år bruker nærmere 50 millioner kroner til å støtte ofre for seksualisert - og kjønnsbasert vold iSyria og nabolandene.

– Samtidig er beskyttelse av sårbare grupper som jazidiene et tverrgående hensyn i alt det humanitære arbeidet vi støtter. Det er jeg glad for, sier hun.

Norsk Folkehjelp ogKirkens Nødhjelp er blant samarbeidspartnerne i dette arbeidet som blant annet omfatter hjelp til yazidikvinner i Nord-Irak og assyriske kristne iLibanon.