Fronter trosfrihet: Stortingsrepresentant Abid Raja (V) skryter av politikere som våger å stå i bresjen for trosfrihet i land som Pakistan og Myanmar. Selv tror han ikke at han tar særlig risiko som fronter denne saken.

Stortinget får egen gruppe for trosfrihet

Muslimske Abid Raja (V) fronter globalt nettverk for religions- og livssynsfrihet. Nettverket vokser i rekordfart. – Vi har truffet en nerve, sier han.

Representanter fra alle partiene på Stortinget er med når den nye religionsfrihetsgruppen samles til oppstartmøte onsdag morgen. Initiativet har fått navnet Stortingets religionsfrihetsgruppe.

Venstres stortingsrepresentant Abid Raja var den som dro i gang prosjektet i Norge. Han er overveldet over responsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– At så mange er med, og at de tar seg tid til dette i innspurten på vårsesjonen, viser at vi har truffet en nerve, sier han og understreker på det sterkeste at det ikke er han alene som inviterer.

Marit Nybakk (Ap), Sylvi Graham (H), Kristian Norheim (FrP), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Bård Vegar Solhjell (SV) og Rasmus Hansson (Miljøpartiet De Grønne) står alle som innbydere, sammen med Abid Raja. Også Senterpartiet støtter initiativet.

LES OGSÅ: Raja nominerer paven til fredsprisen

Stiftet i Oslo

Stortingets splitters nye religionsfrihetsgruppe blir del av det internasjonale nettverket International Panel of Parlamentarians for Freedom of Religion or Belief (IPPFoRB).

Nettverket ble grunnlagt i Oslo i november i fjor, da parlamentsmedlemmer fra over 20 land kom sammen i Stortinget for å diskutere religionsfrihet. Stiftelsesmøtet ble avsluttet med høytidelig signering av en erklæring om religionsfrihet på Nobels fredssenter.

– Kravet for å være med er at man er folkevalgt politiker på parlamentsnivå og at man helhjertet støtter FN-deklarasjonens paragraf 18 som sikrer menneskers rett til å tro, skifte tro og utøve sin tro, sier Abid Raja, som sitter i nettverkets internasjonale styre.

Særlig retten til å skifte tro, konvertere, er svært omstridt i deler av verden. I en del muslimske land er dette forbundet med dødsstraff.

– Men ifølge verdenserklæringen er konvertering helt legitimt, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kilde til konflikt

– Religion er en av de største årsakene til kriger og konflikter i verden i dag, sier Abid Raja om hvorfor dette engasjerer ham så sterkt. Han nevner IS´massakrer i Syria og Irak, hinduer og buddhister mot muslimer i Asia og Saudi Arabia der bare rettroende muslimer har fulle rettigheter.

– I de fleste europeiske land har man ikke store problemer med religionsfrihet. Andre steder i verden risikerer politikere livet på grunn av religion. Disse vil vi vise vår solidaritet med.

Raja løfter særlig frem den kristne, pakistanske politikeren Asiya Nasirs kamp for religionsfrihet i Pakistan. I Pakistan har politikere tidligere blitt drept på grunn av sitt engasjement for trosfrihet.

– Tar du selv en risiko når du som muslim med røtter fra Pakistan stiller deg i bresjen for denne saken?

– Nei, det er jeg ikke redd for, men det er klart at man får en del negativt søkelys på seg. I Norge risikerer man likevel ikke så mye mer enn utskjelling på Facebook.

LES OGSÅ LEDERARTIKKEL: Oslo-charteret for religionsfrihet

Skyter fart

At initiativet har truffet en nerve, får Abid Raja ikke minst bekreftet av den store interessen IPPFoRB har møtt internasjonalt.

Parlamentarikere i en rekke land har allerede dannet egne grupper, slik norske stortingspolitikere nå er i ferd med å gjøre. I Brasil er samtlige parlamentsmedlemmer med. 13. mai fikk også Pakistan sin egen gruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da nettverkets styre var samlet i New York en drøy måned etter oppstarten i Oslo, var en representant fra tyske regjeringspartiet CDU til stede. Nå skyter CDUs tenketank, Konrad Adenauers stiftelse, inn rundt hundre tusen euro til nettverkets neste konferanse i New York i september.

IPPFoRBs styre ble dessuten tatt i mot i amerikansk UD og hos president Obamas menneskerettighetsrådgiver i Det hvite hus.

– De snakket varmt om initiativet og ville vurdere hvordan de kunne bidra, forteller Raja.

Også Church of England støtter neste konferanse med penger.

– Økonomisk støtte er viktig for at parlamentarikere fra land i Asia og Afrika skal ha råd til å komme. Nå har vi bestilt hundre rom på hotellet rett over gata for FN-bygningen, sier Raja, som også håper at UD vil støtte konferansen.

Fri til å vise støtte

Det finnes allerede mange aktører på den internasjonale arenaen som arbeider for religionsfrihet. Abid Raja mener likevel at parlamentarikerne har sin helt spesielle rolle å spille.

– Politikere som representerer en regjering, som utenriksminister Børge Brende, må ta diplomatiske hensyn. Vi som er folkevalgte i en nasjonalforsamling står mye friere, blant annet til å støtte politikere som står «midt i krigen» i andre land, sier han og nevner rohingya-muslimen Shwe Maung som er folkevalgt i Myanmar, og som Dagen skrev om i går.

På onsdagens stiftelsesmøte vil Stefanusalliansens generalsekretær Hans Aage Gravaas, Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs og direktør Njål Høstmælingen ved International Law and Policy Institute delta med korte innlegg om religionsfrihet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

IPPFoRB

International Panel of Parlamentarians for Freedom of Religion or Belief

Internasjonalt parlamentariker-nettverk for trosfrihet

Stiftet i Oslo i november 2014.

Oslo-konferansen var et samarbeid mellom Stefanusalliansen, All Parties Parliamentary Group on Freedom of Religion or Belief i det britiske parlamentet og United States Commission on International Religious Freedom.

Les også
Raja: Noen må dra ut kniven fra ryggen på Frp
Les også
Oslo-charteret for religionsfrihet
Les også
Luz tegner det tunge livet etter Charlie Hebdo-massakren
Les også
Menneskeverd og forvalteransvar
Les også
Skryter av trosfrihet, raider kirkerAzerbajdsjan