Folk er redd for å gå tilbake til husene sine som er sterkt ødelagt. Foto: Danish Siddiqui / Reuters / NTB scanpix

Dødstallet i Nepal over 7.000

Dødstallet etter det voldsomme jordskjelvet i Nepal ble søndag morgen oppjustert til 7.040, opplyser nepalske myndigheter.

Tallet på døde vil trolig øke ytterligere, ifølge en tjenestemann ved operasjonssenteret for katastrofer.

Lørdag ble rundt 50 døde, inkludert flere utenlandske turister, gravet fram fra et område som ble rammet av ras som følge av skjelvet. Ingen av dem er ennå identifisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDERARTIKKEL: Våre venner, nepalerne, lider

Minst 200 mennesker, både landsbybeboere og trekkere, er fortsatt savnet i det avsidesliggende området Rasuwa som ligger nord i landet opp mot grensa til Kina. Letemannskapene vil fortsette arbeidet søndag.

– Det har ikke vært mulig for oss å nå fram til området før nå på grunn av regnvær og skydekke, sa Uddhav Bhattari, regionens øverste embetsmann, på telefon.

Amerikansk militærhjelp

Flere amerikanske militærfly med forsyninger, utstyr og eksperter kommer til Nepal søndag, en dag senere enn planlagt, og skal straks sette i gang med å få forsyninger ut fra flyplassen og frakte dem utover i landet.

STRØMMESTIFTELSEN: Mistet venner i skjelvet

Den amerikanske operasjonen omfatter minst 100 soldater, løfteutstyr og seks militære fly og helikoptre. Første jobb blir å lette operasjonene på flyplassen der forsyninger har hopet seg opp på grunn av mangel på lastebiler og sjåfører.

Byråkrati på flyplassen

FN-representanten i Nepal, Jamie McGoldrick, ber myndighetene løsne på prosedyrene for å kontrollere og fortolle forsyningene for å kunne hanskes med de store mengdene hjelp som kommer.

Men regjeringen sier de må sjekke, og klager over at de mottar forsyninger de ikke trenger, som tunfisk og majones.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Myndighetene sier imidlertid at de har sluppet opp for telt til de overlevende og håper på nye forsyninger. Fredag fjernet de tollen på presenninger og telt.

Mange nepalere har sovet under åpen himmel siden jordskjelvet forrige lørdag fordi de ikke lenger har et hjem å gå til eller fordi de ikke tør gå tilbake til sine hus, enten fordi de er sterkt skadd og sprukket, eller på grunn av etterskjelvene.

Den viktigste prioriteten nå er å få hjelp fram til dem som trenger tak over hodet innen monsunsesongen setter inn for alvor om få uker.

Les også
UD: – Alle nordmenn i Nepal gjort rede for
Les også
Jordskjelvet rammet midt i kirketiden
Les også
Våre venner, nepalerne, lider
Les også
Mistet venner i skjelvet
Les også
Nepal: Trenger milliarder for å gjenoppbygge landet