Færre besøker sjømannskirkene

Selv om nordmenn i utlandet fremdeles oppsøker sjømannskirkene, har oppslutningen gått nedover de siste årene.

Tall som Dagen har innhentet for 2017 viser at Sjømannskirken møtte totalt 650.000 personer i fjor. Det er en nedgang på 52.000 sammenlignet med 2016 - og 80.000 færre enn 2015.

– Dette er samlede tall for hele virksomheten, og nedgangen har ingen enkel forklaring. Ved flere kirker ser vi vekst i både antall møtte og kirkelige handlinger, sier generalsekretær Ørnulf Steen til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ulike årsaker

Han legger til at nedgangen skyldes blant annet at det er ikke så mange skipsanløp i Europa som tidligere.

– Færre nordmenn på norske skip og lavere utenlandsaktivitet i olje- og gassindustrien gir mindre potensial for møter med mennesker. Perioder med ledige stillinger på flere sjømannskirker, nedlegging av kirken i New Orleans, færre felles aktiviteter med Svenska kyrkan og redusert fast bemanning enkelte steder bidrar til færre gjennomførte møter, opplyser Steen.

I årsrapporten for 2017 skriver Sjømannskirken at «trenden er tydelig og den utfordrer oss».

Færre gudstjenester

Sjømannskirken hadde i fjor 158 færre gudstjenester enn året før. Det førte til en nedgang på 6 prosent i deltakelsen som var 87.000 i 2017 på de 29 norske sjømannskirkene rundt i verden.

Generalsekretæren mener at årsaken til denne nedgangen er sammensatt.

– Det er generelt lavere søkning til gudstjenesten blant nordmenn, og det gjelder også for dem som oppholder seg i utlandet. Vi tilpasser nok tilbudet litt til oppslutning, og gleder oss over at vi opprettholder samme oppmøte per gudstjeneste, sier han.

Offshore

Sjømannskirken har hatt en økning de siste årene når det gjelder antall møter med mennesker offshore – fra 34.750 i 2016 til 36.875 i fjor.

– Hvorfor stiger disse tallene i en tid der olje- og gassaktiviteten er blitt redusert?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når jobben blir usikker, er i ferd med å avsluttes eller arbeidskamerater må slutte på grunn av nedbemanning, er det rett og slett flere som har behov for å snakke med noen. Våre prester skal være et lavterskeltilbud som det er lett å oppsøke, men også lett å unngå hvis man vil det, svarer Ørnulf Steen.

Han peker på at prestetjenesten offshore er et tilbud i samarbeid med Norsk Olje og Gass.

– De har valgt å opprettholde samme nivå på prestetjenesten selv om aktiviteten i bransjen har gått noe ned, sier Steen.

Flest på Gran Canaria

Sjømannskirken i Arguineguin på Gran Canaria toppet også i fjor statistikken med nær 81.400 besøkende. Deretter fulgte sjømannskirken i Albir Villayojosa (57.700) og Costa del Sol (41.900), opplyser kommunikasjonssjef Sissel Myklebust Mæland til Dagen.

– Hvorfor er sjømannskirken på Gran Canaria mest populær?

– Besøk på våre kirker henger i stor grad sammen med hvor mange nordmenn det er på stedet, beliggenheten til kirken, aktivitetene som legges til rette og hvor mye fritid nordmenn i området har. Gran Canaria er et veldig populært reisemål for nordmenn, både å flytte til eller feriere, svarer Myklebust Mæland.

Hun legger til at mange nordmenn på Gran Canaria har tid til å besøke kirken. Den ligger sentralt på strandpromenaden i byen, så det er lett å stikke innom.

– Her er mange samlinger og aktiviteter, og søkningen til gudstjenestene er god. Disse holdes i høysesongen i en katolsk kirke som vi får låne i nærheten. Når det i lavsesongen er færre nordmenn i byen, holder vi gudstjenestene i vår egen kirke, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvordan man teller

Når jeg spør hvordan man går fram for å telle de som deltar på tilbudene i sjømannskirkene, har hun følgende forklaring:

– Det telles antall som kommer på gudstjeneste, aktiviteter og arrangement. Det er altså ikke unike møtte, men antallet som er til stede på den enkelte samling. Noen er aktive og er med på mye, andre er innom bare en gang eller to.

De man møter utenfor kirkene ligger også i tallene for blant annet besøk hos syke, i fengsler, på skip og i bedrifter, forteller Sissel Myklebust Mæland.