UHELDIG INNTRYKK: – Maktbruk i kirken vil gi et uheldig inntrykk, og det passer dårlig inn i vår kristne og humanistiske tradisjon, sier biskop Tor B. Jørgensen.

Frykter at politiet skal hente kirkeasylanter

Biskop Tor B. Jørgensen håper ikke at politiet går inn i kirker og henter ut kirkeasylanter med makt. Han mener at kirkeasyl kan være et nødvendig virkemiddel.

– Det var to kirkeasylanter som tok kontakt med meg for en uke siden. De følte seg usikre på hva som ville skje etter regjeringens sterke utspill om at det skulle bli slutt på kirkeasyl, forteller biskop Tor B. Jørgensen til Dagen. Ikke rom i det norske herberget neste år?

Dette gjelder søskenparet Jelena og Bogdan Gerasimov fra Russland, og de har oppholdt seg i Pinsekirken Stokmarknes i Nordland siden våren 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bekymring i pinsekirken

Kari Anette Øverli er med i lederteamet i denne pinsemenigheten, og hun er bekymret for hva som vil skje med kirkeasylantene.

– De er redde og usikre. Etter de klare signalene fra departementet om at kirkeasyl skal avvikles, frykter Jelena og Bogdan at politiet skal komme og hente dem i kirken, sier Øverli til Dagen.

Hun ser bare én løsning på ordningen med kirkeasyl.

– Myndighetene kan nå rydde opp i denne saken ved å benåde de få kirkeasylantene som finnes, og så avvikle hele ordningen, sier Kari Anette Øverli.

Slutt på kirkeasyl

Uheldig inntrykk

– Hva blir din reaksjon hvis politiet går inn i kirker og fører kirkeasylanter ut med makt, Jørgensen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vil inderlig håpe at politiet ikke gjør dette, for det vil bli oppfattet som et overgrep. Kirken er et fredens rom som skal være et tilholdssted for mennesker i nød. Maktbruk i kirken vil gi et uheldig inntrykk, og det passer dårlig inn i vår kristne og humanistiske tradisjon. Derfor ser jeg heller for meg at det blir en samtale med menigheter og de asylanter det gjelder om veien videre, svarer biskopen i Sør-Hålogaland.

Justis- og beredskapsdepartementet arbeider nå med å revidere retningslinjene for hvordan politiet skal forholde seg til kirkeasylanter. Hos departementet får vi opplyst at saken er fortsatt under behandling.

Ressursdokument

Tor B. Jørgensen var med i et utvalg i regi av Mellomkirkelig råd, og de utarbeidet et ressursdokument om kirkeasyl. De ønsket ikke å lage retningslinjer eller vedta noen «anbefalinger» om denne saken.

Nødvendig virkemiddel

Jørgensen mener at kirkeasyl kan være et nødvendig virkemiddel.

– Asylanter som har saker til behandling kan være i en uklar situasjon der vedkommende ikke er trygg i Norge. Kirkeasyl kan da være en nødhavn mens saken er under behandling, sier han.

Biskopen er glad for at et flertall på Stortinget er imot at kirkeasyl skal avvikles.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkeasylanter

Minst tre voksne og ett barn sitter for tiden i kirkeasyl i Norge:

Søskenparet Jelena og Bogdan Gerasimov fra Russland - siden våren 2009 i Pinsekirken, Stokmarknes i Nordland

En kvinne og et barn fra Russland – siden august 2014 i en kirke i Bergen

Departementet arbeider med å revidere retningslinjene for hvordan politiet skal forholde seg til kirkeasylanter.

Les også
POD og justisministeren beklager i asylbarn-saken
Les også
Ikke juleamnesti til kirkeasylanter
Les også
Flertall på Stortinget vil beholde kirkeasylDette er saken
Les også
Regjeringen har ikke fått slutt på kirkeasylKirkeasylanter
Les også
Politidirektøren må forklare seg om asylbarn